HomeFokusTužiteljke pogriješile, ali tvrde da nisu namjerno

Tužiteljke pogriješile, ali tvrde da nisu namjerno

U obrazloženju odluka je navedeno da nema dokaza koji potvrđuju sumnju da su tužiteljke netačne podatke dale namjerno, odnosno da su imale namjeru da sakriju stvarne prihode, tj. imovinsko stanje

Tužilački savjet utvrdio je da tri tužiteljke nijesu počinile disciplinski prekršaj iako nijesu predale tačne podatke o imovini. U obrazloženju odluka je navedeno da nema dokaza koji potvrđuju sumnju da su tužiteljke netačne podatke dale namjerno, odnosno da su imale namjeru da sakriju stvarne prihode, tj. imovinsko stanje.

U prvom slučaju, tužiteljka A.R. teretila se da u izvještaju o prihodima i imovini za 2020. godinu nije dostavila podatke o imovini i prihodima u skladu sa propisima.

Netačni podaci o zaradi

Disciplinske odgovornosti oslobođena je i tužiteljka M.R.D., koja se teretila da je prijavila godišnji prihod manji za 223,55 eura. Članovi TS su utvrdili da je M.R.D. ostvarila zaradu za 2020. godinu u visini u ukupnom iznosu u od 12.350,26 eura, kako je to navedeno u odluci Agencije za sprečavanje korupcije.

–Iz odbrane okrivljene proizilazi i da je na njenom tekućem žiro- računu svakomjesečno vršena uplata njene zarade i da je činjenica da postoji razlika u ovim iznosima za koju je saznala naknadnim uvidom u obračunske liste, te da je smatrala da je njena obaveza da prijavi novčani iznos na ime zarade u iznosu koji joj se uplaćuje na njen tekući žiro- račun, a da iznos koji nije prijavila i nije njen prihod, s obzirom na to da se isti oduzima po automatizmu od strane računovodstva – piše u odluci TS.

Tužiteljka je prijavila tačne prihode i podatke o imovini koju posjeduje i ostvaruje lično, ali je unijela netačne podatke o prihodima koje ostavaruje njen suprug, a koji se odnose, između ostalog, na ostvarenu zaradu.

Saopštila je da nije imala namjeru da da netačne podatke, već je prijavila zaradu koju joj je suprug rekao, a to je i on potvrdio prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka.

Tužiteljka K.K. teretila se da je prijavila godišnji prihod manji za 509,81 euro. Iz Tužilačkog savjeta su utvrdili da se prihod od 509,81 euro odnosi na odbitke od zarade od jedan odsto na ime Udruženja tužilaca, jedan odsto na odbitke na račun Sindikata uprave i pravosuđa i 10 odsto zarade na ime uplate NKT-u za jedan mjesec, te da je K.K. dala podatke u skladu sa svojim saznanjima o njima, odnosno u skladu sa kretanjem novčanih sredstava na njenom žiro -računu. Tako je utvrđeno da nije imala namjeru da sakrije stvarno stanje, već je prijavila onakvo kako je mislila da jeste.

SourceDan
POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments