HomeFokusMUP: Obustavljen rad državnih komisija

MUP: Obustavljen rad državnih komisija

Obustavljen je rad tri komisije koje su bile zadužene da prate raspodjelu sredstava i finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija za prošlu godinu, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u mogućnosti da obezbijedi sredstva za realizaciju projekata NVO sektora.

Naime, kako je pojašnjeno iz tog resora u septembru prošle godine, formirane su tri komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija iz oblasti zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, podizanja svijesti zaposlenih o rodnoj ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti i oblasti društvene brige o djeci i mladima.

Nakon toga raspisani su i javni konkursi – „ Život nema cijenu“, „Za više žena u policiji“, i „Okruženje bez nasilja i neprimjerenog ponašanja djece i mladih“.

U saopštenju MUP-a piše da su objavljene liste NVO koje su dostavile nepotpunu dokumentaciju, nakon čega su komisije angažovale nezavisne procjenitelje 26. decembra prošle godine da u što kraćem roku urade bodovanje svakog predloženog projekta i programa i u vezi sa tim sastave bodovnu listu na osnovu koje bi komisija utvrdila rang-listu projekata.

“Međutim, nezavisni procijenjivači su dostavili bodovnu listu 23.01.2023.godine”, navode iz MUP-a.

Od Ministarstva finansija je zatraženo da omogući prenos sredstava u 2023. koja su shodno “Odluci o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2022. godini planirana Ministarstvu unutrašnjih poslova budžetom za 2022. godinu”.

“U odgovoru Ministarstva finansija je navodeno da je rok za realizaciju aktivnosti shodno pomenutoj Odluci kraj budžetske godine, odnosno 31. decembar 2022. godine i predloženo da se sredstva za realizaciju projekata obezbijede iz budžetskih sredstava planiranih Ministarstvu unutrašnjih poslova Zakonom o budžetu za 2023. godinu. Imajući u vidu da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u mogućnosti da opredijeli potrebna sredstva, odlučeno je da se obustavi rad gore navedenih Komisija”, pojašnjeno je u saoštenju MUP-a.

Sourcertcg
POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments