HomeFokusĐukanović:Vjerujem da ću pobijediti 2. aprila, i da ću nastaviti da vodim...

Đukanović:Vjerujem da ću pobijediti 2. aprila, i da ću nastaviti da vodim Crnu Goru u smjeru kako sam radio u prethodnom vremenu

DUEL NA TVCG

Predsjednički kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović saopštili su večeras u duelu na TVCG1 ključne poruke.

Đukanović je rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore. 

„Onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogriješiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore. Nekoliko je markantnih primjera koji pokazuju kako sam to radio u prethodnom periodu. Kada smo 1994. godine uspostavili ekonomsku samoodrživost Crne Gore, pa kasnije uveli marku  euro, to smo uradili u interesu građana Crne Gore. Kada smo primili 120.000 izbjeglica, sa njima podijelili šta smo imali, tada smo pokazali solidarnost i dokazali snagu države i društva. Kada smo obnovili nezavisnost, stvorili smo svakom građanima uslove da se izjasni o tom pitanju a kasnije ravnopravne uslove života u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Kada smo ušli u NATO učinili smo to na korist svih građana Crne Gore, garantujući im veći stepen sigurnosti i bezbjednosti. Kada smo gradili auto-put to je rađeno da se bi se svakom građaninu Crne Gore osigurali boljiu uslovi za putovanje“, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da „je vaša ocjena da nemam znanja stvar vašeg nevaspavitanja“.  

„O mom znanju ćemo razgovarati na bazi rezultata. Ali o vašim ocjenama, sasvim neutemeljenim i etiketirajućim, ne možemo razgovarati jer je u pitanju elementarno kućno nevaspitanje. Raduje me vaš optimizam, potpuno nerealan i neutemeljen, u vezi sa vašom pobjedom na izborima, jer mi to otvara dodatno prostor u ono u šta sam sasvim siguran – u čistu pobjedu na izborima u nedjelju. Kazali ste da ćete vi uraditi mnogo toga što ja nijesam uradio. Vi ste za ove dvije i po godine već uradili ono što nijesam i nikada ne bih uradio. Vi ste kao čovjek koji predstavlja parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. godine, koju je najtačnije opisati kao kleronacionalnističku parlamentarnu većinu, pokušali da Crnu Goru sunovratite sa evropskog puta, da je vratite unatrag. Vi se lažno predstavljate kao kandidat budućnosti, a ustvari pokušavate da Crnu Goru da vratite u srednjevjekovno doba, mrak i prošlost“, tvrdi Đukanović. 

Ђукановић Đukanović (Foto: TVCG)

Kako navodi, o ekonomskim rezultatima vlasti nakon izbora 2020. godine najbolje svjedoči to što Crna Gora danas ima razoren zdravstveni sistem i uništen obrazovni sistem. 

„Vi ste rastjerali investitore, vi te ugasili biznise. U vaše vrijeme je povećana nezaposlenost, a vaša priča o sprženoj  zemlji u periodu prije vašeg dolaska na vlast govori o vašoj nadobudnosti i odmjerenosti. Da je Crna Gora sve ove vjekove čekala samo vaš dolazak, da pucnete prstima i da kažete ‘Evropa sad’ i to se ovdje događa. Vi previđate da je od 2006. do 2020. godine prosječna plata porasla za 100 odsto. Bilo je 11 milijardi eura investicija“, kaže Đukanović. 

On je kazao da je u vrijeme kada je Đukanović počinjao na mjestu premijera Crna Gora imala ozbiljne kompanije i hotele. 

Đukanović je uzvratio da „vi mene vežete za devedesete godine, a ja vas vežem za mrak srednjeg vijeka“. 

„Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vijek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne vjerske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam ko ste vi. Jako mi je teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte vidjeli Oksford, jer da ste vidjeli Okford ne biste me pitali to što me sada pitate“, konstatovao je Đukanović. 

On je rekao da je raspadom SFRJ pao dotadašnji model ekonomije, da su firme izašle na tržište i da mnoge nijesu izdržale probu vremena. Kazao je da premijer treba da doprinese stvaranju poslovnog ambijenta a ne da otvara i zatvara firme. 

„To što govorite o Bukovici je neistina, ljudi su bježali prema Rožajama, pod zaštitu države Crne Gore“, podvukao je Đukanović. 

Đukanović je rekao da očekuje pobjedu na parlamentarnim izborima, i da će to potvrditi snagu saveza koji je ranije bila vladajuća. 

„Što se tiče buduće saradnje, naša ruka je ispružena za sve koji  se zalažu za vrijednosti građanske Crne Gore. Od Evrope sad zavisi kako će na taj poziv odgovoriti“, rekao je Đukanović.  

On je naveo da se Milatović lažno želi predstaviti kao čovjek budućnosti, dok u stvari radi sve da Crnu Goru vrati natrag. On je naveo da je najveći uspjeh sadašnje i prethodne vlade to što pregovori sa EU nijesu suspendovani, što dovoljno govori. 

„I kada je sam u pitanju, Milatović ima problem sa sobom, jer je njegov otac glasao za zajedničku državu a on za državnu nezavisnost, valjda da bi se dopao jednom dijelu javnosti. Zato se postavlja pitanje koga je ombanuo gospodin Milatović, a ja mislim da imamo problem sa čovjekom koji je poučen primjerom lažnog cara Šćepana Malog. Ja mislim da većina građana Crne Gore nijesu lakovjerni, a ja sigurno nijesam“, naveo je Đukanović. 

Đukanović je uzvratio: 

„Govorim crnogorski jezik i to jedan od evropskih jezika kojim treba da se služi crnogorski predsjednik i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno. Drugo, kada govorite o vašoj biografiji, nastavljate da budete varalica. Vi ste ipak samo obična varalica. Pomenuli ste sada neke vaše stipendije, zaboravili ste na još jednu, na stipendiju vojvode Gavra Vukovića. Vrlo zanimljivo. Dobili ste je od Crne Gore, i prećutkujete je namjerno, a vjerovatno znam i zašto, jer ste zaboravili da je vratite.  Jer kada ste je dobili bili ste u obavezi ili da je vratite ili da dvije godine radite. Dobili ste priliku u Ministarstvu vanjskih poslova, i napustili to radno mjesto poslije tri dana, ne vrativši stipendiju. Stalno sebe predstavljate kao nekoga ko je progonjen a zaboravljate da vam je država Crna Gora dala u Rimu priliku da volontirate sa 12 drugih studenata da bi stekli praksu. Neće biti da ste progonjeni, već je prije svega riječ o brizi države Crne Gore prema jednom mladom čovjeku, koji joj sada ovako vraća. Vi meni ličite na ljude iz „bombaškog procesa“, kaže Đukanović. 

On kaže da ne može da razumije ovakav stepen nipodoštovanja prema svemu što je postigla država koja je ulagala u mladog čovjeka. 

Đukanović je odgovorio da „nastavljamo sa nevaspitanjem“.

„Za kratko vrijeme, vaših šest apostola je pod lupom tužilaštva“, ukazao je Đukanović. 

Đukanović je rekao da je Milatović i ime partije prevarom uzeo od slovenačkih komunista koji su lansirali „Evropa zdaj“ 1989. godine, ističući „sve je kod vas nepopravljiva laž“. 

Đukanović je rekao da je sada jasno zašto Vojislav Šešelj daje javno podršku Milatoviću. 

„Na tim adresama traže predvodnika velikosrpskog nacionalizma, učinilo im se da to možete vi biti“, rekao je Đukanović. 

Đukanović je odgovorio da je Deripaska pobijedio na regularnom međunarodnom tenderu.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments