HomeSvijetFrancuska ključa: Građani bijesni na Makrona zbog penzione reforme, poručuju mu –...

Francuska ključa: Građani bijesni na Makrona zbog penzione reforme, poručuju mu – Zapalićemo zemlju

Trg Konkord je zapečaćen od strane policije. Demonstranti – nekoliko hiljada – okupljeni su kod mosta preko puta Narodne skupštine i zapalili su vatru na nekoliko mJesta. Bučno je, ali je masa dobro raspoložena, piše BBC. Oni su se okupili nakon što je francuska premijerka Elizabet Born pokrenula specijalnu proceduru za prolazak nepopularnog zakona o penzionoj reformi u Narodnoj skupštini bez glasanja, usred povika i skandiranja ljevičarskih poslanika koji su mahali transparentima protiv penzione reforme.

Korišćenjem takozvanog člana 49.3 Ustava, obezbijeđeno je usvjanje predloga zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine na 64, ali to pokazuje da predsjednik Emanuel Makron i njegova vlada nijesu uspjeli da obezbijede dovoljnu većinu u parlamentu, prenio je Rojters.

„Novi zakon je brutalan, nehuman i ponižavajući“

Kad god se neka vlada pozove na 49:3, može biti sigurna da će odmah biti optužena za grubo ponašanje nad voljom naroda. U stvari, 49:3 je korišćeno tačno 100 puta u više od 60 godina Pete republike, i to od strane vlada svih profila, prenosi BBC.

Očigledno je da ga češće koriste vlade koje nemaju ugrađenu većinu u skupštini – poput vlade socijaliste Mišela Rokara 1980-ih i danas Elisbet Born. U stvari, već ga je koristila nekoliko puta, ali te prilike su bile za račune za javne finansije, koji su bili manje kontroverzni.

U poređenju sa drugim zemljama u Evropi, promjena starosne granice za penzionisanje daleko je od dramatične. Ali protivnici redovno opisuju zakon kao „brutalan“, „nehuman“ i „ponižavajući“.

Moral u Francuskoj je nizak i sve je niži. Za mnoge, penzionisanje je jedina svijetla tačka u budućnosti, a ovom odlukom se građanima to oduzima, ističe dopisnik BBC-ja iz Pariza.

„Zapalićemo zemlju… bukvalno“

Jedan demonstrant, 18-godišnji Bastijen, smatra da je odluka vlade da se pozove na 49:3 „nedemokratska” i rekao je da vjeruje da je današnja odluka „posljednja kap“.

„Zapalićemo zemlju… bukvalno“, kaže on.

„Putevi će biti blokirani, željeznica će biti blokirana… Nadam se da večeras nećemo vidjeti nerede, ali možda ćemo, nažalost“, naveo je on.

Protesti širom zemlje

Nijesu samo Parižani izašli na ulice da protestuju, prenosi BBC.

U Bordou, lokalna radio stanica France Bleu izvještava da stotine ljudi demonstrira tamo kako bi „odgovorili“ na Makronovu odluku.

France Bleu takođe kaže da postoje protesti u sjevernoj francuskoj oblasti Pikardija.

Spontani protesti su se pojavili u gradovima Amijenu i Lilu, između ostalih, prenosi France Bleu.

A na zapadu zemlje Ouest-France javlja da su u Renu najavljena dva spontana skupa.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments