HomeFokusOLAF upozoravao CG na krijumčarenje duvana

OLAF upozoravao CG na krijumčarenje duvana

OLAF upozoravao CG na krijumčarenje duvana

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Kancelarija EU za sprečavanje prevara (OLAF) informisala je vlasti u Crnoj Gori i nekoliko država članica EU o sumnjivim pošiljkama duvana za nargilu, navodi se u godišnjem izvještaju o radu te institucije. Provjere na terenu, kako se navodi u izvještaju, otkrile su seriju nepravilnosti, uključujući i da involvirane kompanije nikad ranije nijesu trgovale cigaretama, nisu imali nikakve bilanse ranijih godina a pošiljke su duže vrijeme bile skladištene. 

„Pošiljke su zvanično izvezene, ali čuvane u skladištima duže vrijeme. Dešava se da se duvan za nargile ilegalno vadi iz magacina i zamjenjuje proizvodima sa falsifikovanim ambalažom i sadržajem, ili kompanija se pretvara da ponovo izvozi duvan za nargile dok u stvari ostaje na crnom tržištu u EU“, piše u izvještaju. 

Osim Crne Gore, ovakva upozorenja upućena su od OLAF i Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.  

Kako se ističe, OLAF je tokom 2021. godine zaključio 212 istraga, izdao 294 preporuke relevantnim nacionalnim vlastima i institucijama Evropske unije.

Takođe, OLAF je preporučio povratak 527,4 miliona eura u budžet EU.

„OLAF je otvorio 234 istrage, slijedeći 1.110 preliminarnih analiza koje su izvršili naši stručnjaci“, navedeno je u izvještaju o radu OLAF-a. 

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments