HomeStavĆalović Marković: Da Medenica i Jovanić ne prođu kao Šarić i Kalić

Ćalović Marković: Da Medenica i Jovanić ne prođu kao Šarić i Kalić

Treba uraditi dobar zakon i krenuti u oduzimanje imovine neselektivno od svih onih kod kojih ona odudara od zvaničnih prihoda, naglasila je Ćalović Marković

Iako je ministar pravde Marko Kovač optimističan po pitanju Predloga o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković, član radne grupe koja radi na unapređenju tog zakonskog rješenja, ostaje pri stavu da je neophodno uraditi novi zakon. Što se tiče dosadašnjeg učinka radne grupe, ističe da još uvijek nema nikakvih konkretnih rješenja – amandmana koji regulišu bilo koji segment ponuđenog nacrta zakona.

Ćalović Marković i dalje smatra da se radi o pogrešnom konceptu i da ovaj zakon ne može biti popravljen nikakvim amandmanima iz razloga što je njime predviđeno da se postupak utvrđivanja porijekla imovine može pokrenuti isključivo ukoliko postoje dokazi za određeno krivično djelo. Ona podsjeća da se značajan broj lica u Crnoj Gori nezakonito obogatio u periodu od poslednje decenije prošlog vijeka naovamo i da su ta krivična djela zastarjela i nikako ne mogu biti predmet ovakvih postupaka.

– Predlog zakona je krajnje selektivan i sigurno nam neće obezbijediti ono što su nam sadašnje partije na vlasti obećavale dok su bile u opoziciji, a to je da za svu imovinu stečenu na taj način ova lica moraju da dokažu njeno porijeklo – kazala je Ćalović Marković.

Direktorica MANS-a se nada da poslanici neće podržati ovakav zakon i da će se uskoro krenuti s izradom zakonskog rješenja koje će obezbijediti da lica koja su na bilo koji način bila povezana sa organizovanim kriminalom ili oni koji su vršili javne funkcije u prethodnom periodu moraju da dokazuju porijeklo prihoda koji su veći od zvanično prijavljenih, nevezano od toga da li su počinili krivično djelo.

Ona ukazuje da u poslednjoj deceniji prošlog vijeka, kada su se radili izuzetno operativni poslovi, brojna krivična djela nijesu bila propisana u našem Krivičnom zakonu, počev od krivičnih djela pranje novca, stvaranje kriminalne organizacije i slično, zbog čega postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću ne može imati bilo kakve ozbiljne efekte.

– Zbog toga predlažemo da se radi novi zakon, a ne izmjene i dopune, kojim će se uspostaviti poseban sud koji će procesuirati slučajeve korupcije i organizovanog kriminala i čije će sudije proći posebne vrste provjere, tzv. vetinga, ali na manjem uzorku. To znači na nivou toga suda, kako bi se obezbijedilo prvo i osnovno – da sudije koje sude u ovim predmetima ne budu dio problema. To je italijanski model, za koji se mi od početka zalažemo i ja se nadam da će poslanici, kroz raspravu na radnoj grupi, uvidjeti da ovaj zakon ne samo što neće imati ozbiljnih efekata, nego nas mogu dovesti u situaciju da neki od značajnih predmeta, kao što su oni u kojima su okrivljeni Vesna Medenica i Blažo Jovanić, budu procesuirani po ovom predloženom sistemu i da njihova imovina ne bude oduzeta. Ovaj zakon nije dobar i ne treba žuriti i rizikovati da postupci budu završeni onako kako su završili u slučajevima Šarića i Kalića. Treba uraditi dobar zakon i krenuti u oduzimanje imovine neselektivno od svih onih kod kojih ona odudara od zvaničnih prihoda – naglasila je Ćalović Marković.

Ministar vjeruje u dobar ishod

Kada je u pitanju Zakon o tužilaštvu, ministar pravde priznaje da je imao rezerve prema njemu. Objasnio je da taj predlog zakona nije dobio prohodnost na Zakonodavnom odboru, tako da je po njemu, jedina logična odluka bila da se zakon povuče iz procedure. Izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu, kako je podsjetio, predviđene su za ovu godinu.

Optimističan je i po pitanju deblokade Sudskog savjeta i smatra da će biti izabrana preostala tri kandidata iz reda uglednih pravnika.

– Ako ne tri, nadam se da će se izabrati dva kandidata. Imamo hipoteke iz prošlih vremena, kada je taj Sudski savjet imao teret produženja mandata, tako da se očekuje zaokruživanje i tog procesa – rekao je Kovač.

Imajući u vidu činjenicu da u poslednje tri godine nije pokrenut nijedan postupak kada je u pitanju oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, ministar pravde Marko Kovač je prekjuče za Radio Crne Gore izjavio da upravo taj podatak potvrđuje da trenutno nemamo dobro zakonsko rješenje. On je saopštio da su u toku radni sastanci u parlamentu, gdje poslanici u okviru Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraju opcije za korekcije zakona. Kovač je kazao da su moguće određene promjene kako bi poboljšali zakonsko rješenje, naglasivši da svako ko ima dobru namjeru i konstruktivan predlog može to da uputi Ministarstvu pravde.

On je istakao da se mora udariti tamo gdje je najbolnije za organizovani kriminal. – Ukoliko se bude tretiralo samo sa pravnog aspekta, nadam se da će se doći do konsenzusa i usvajanja ponuđenog zakonskog rješenja – rekao je Kovač i dodao da se devedesete godine ovim zakonskim rješenjem na mogu obuhvatiti.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments