HomeFokusVlada donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Beranama

Vlada donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Beranama

Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.

S obzirom na to da beranski parlament nije ispunio sve obaveze za deset dana, izvršna vlast ima zakonsko pravo da uvede prinudnu upravu

Vlada Crne Gore na elektronskoj sjednici je donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Beranama, saznaju “Vijesti”.

Raspušta se Skupština opštine Berane. Funkciju Skupštine opštine Berane, do njenog konstituisanja, vršiće Odbor povjerenika, u sastavu: − Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva javne uprave; − Boban Jovović, predstavnik Ministarstva javne uprave; − Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija; − Ljubica Radović, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore; − Milena Strugar, predstavnica Ministarstva regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama; − Vasko Dragović, predstavnik građana; − Nikola Babović, predstavnik građana…- saopšteno je iz Vlade.

Vlada je 20. septembra donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane, da u roku od deset dana, izvrši zakonom utvrđene obaveze – da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

S obzirom na to da beranski parlament nije ispunio sve obaveze za deset dana, izvršna vlast ima zakonsko pravo da uvede prinudnu upravu.

Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.

Sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o skraćenju mandata odbornicima, nije održana u septembru jer se predsjednik SO Milun Rmuš nije pojavio, iz “zdravstvenih razloga”.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments