HomeFokusSpajić: Svi naši ekonomski programi su održivi, zaduživanje biće jeftinije

Spajić: Svi naši ekonomski programi su održivi, zaduživanje biće jeftinije

Spajić se oglasio nakon informacije da je renomirana svjetska kreditng agencija Moody's podigla kreditni rejting Crnoj Gori prvi put poslije deset godina.

U Crnoj Gori je svima jasno da Vlada odgovorno upravlja javnim finansijama i da su svi naši ekonomski programi održivi, poručuje premijer Milojko Spajić.

Spajić se oglasio nakon informacije da je renomirana svjetska kreditng agencija Moody’s podigla kreditni rejting Crnoj Gori prvi put poslije deset godina.

Kako je kazao, Crna Gora je ekonomski sada potpuno drugačija u odnosu na 2014. godinu.

„Tada je naša politika bila jako konzervativna i mnogo manje ekspanzivna. I upravo zbog toga je velika razlika, uprkos tome što podižemo plate i penzije, imamo velike kapitalne izdatke i investicije u auto-puteve, puteve i željeznicu – imamo i podizanje kreditnog rejtinga“, rekao je Spajić. 

Da je naša ekonomija u porastu, potvrđuje i povjerenje, tvrdi Spajić, međunarodnih investitora u crnogorske obveznice, odnosno u državu Crnu Goru.

„Poslije sunovrata cijene naših obveznica usljed političke nestabilnosti i pada manjinske Vlade 2022. godine, sada su obveznice u konstatnom rastu i dostigle su nivo od skoro 94 centa. To pokazuje jedno značajno povjerenje, koje investitori imaju ne samo u budžet koji smo usvojili, već i u program Evropa Sad 2, kao i sve kapitalne projekte koje smo prezentovali: auto-puteve, željeznice, brze ceste, puteve i sve ostalo“, naglasio je Spajić. 

Prema njegovim riječima, rast kreditnog rejtinga i cijene obveznica donijeće direktne benefite i za građane.

„Zato što će zaduživanje Crne Gore i svo finansiranje u budućnosti biti značajno jeftinije. U prosjeku oko 30 miliona eura godišnje ćemo imati ušteda upravo zbog većeg kreditnog rejtinga. Druga stvar, sve kamate na kredite uključujući i one koji građani dobijaju od naših banaka biće manje, što znači i manje rate za automobile, nekretnine i drugu potrošnju. Na kraju ovim rejtingom konačno dolazimo na mapu ozbiljnih investitora i ovo je signal najvećim kompanijama da je sigurno ulagati u Crnu Goru“, zaključio je Spajić.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments