HomeGlavne vijestiKnežević u sudnici: DPS me reketirao, Migo bio samo operativac Đukanovića

Knežević u sudnici: DPS me reketirao, Migo bio samo operativac Đukanovića

“Nije ovo pranje novca, nego reketiranje. Ovdje treba da dođe Milo Đukanović. Niko od ovdje optuženih ne treba da odgovara, pa ni Stijepović. On je bio samo operativac Đukanovića. Nosio mu je pare. DPS sam finansirao 20 godina. I ne samo ja, već još stotinu privrednika u Crnoj Gori, ali niko nema hrabrosti da to kaže”, kazao je Knežević.

Dvadeset godina sam finansirao DPS, kao što su to radile i stotine privrednika u Crnoj Gori, ali niko, osim mene, to nije imao hrabrosti da kaže, rekao je danas predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, prvi put iznoseći odbranu u postupku poznatom kao „Koverta“, koji se vodi u Višem sudu u Podgorici.

Više od četiri sata trajalo je iznošenje odbrane Duška Kneževića i još četvoro okrivljenih u slučaju “Koverta”. Na samom početku, tužiteljka Tanja Čolan Deratić pročitala i optužnicu.

“Okrivljeni Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine organizovao kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali ostali okrivljeni, a čije djelovanje je planirano u dužem vremenskom periodu”, navela je tužiteljka.

Okrivljenima se na terat stavlja i pranje novca, optužnica je uslijedila nakon snimka koji je objavio Kneževića, na kojem se vidi kako daje kovertu sa novcem tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Na današnjem ročištu Knežević je kazao da mu je novac stražio bivši predsjednik Milo Đukanović za izbore u Zeti.

“Nije ovo pranje novca, nego reketiranje. Ovdje treba da dođe Milo Đukanović. Niko od ovdje optuženih ne treba da odgovara, pa ni Stijepović. On je bio samo operativac Đukanovića. Nosio mu je pare. DPS sam finansirao 20 godina. I ne samo ja, već još stotinu privrednika u Crnoj Gori, ali niko nema hrabrosti da to kaže”, kazao je Knežević.

Duško KneževićDuško Knežević (Foto: Screenshot/ Uprava policije)

Advokatica Andrijana Razić nije željela da otkriva više detalja o Kneževićevim navodima.

“Biće vremena. Ja sam vam rekla na početku, tek je danas prvi inicijalni momenat iznošenja odbrane. On u daljem toku postupka tu odbranu može i da dopunjava, može da je dodatno pojašnjava, može da u nekom momentu odluči da hoće da odgovara na pitanje ostalih učesnika u postupku, tako da biće vremena za to što vas zanima. Tek smo na početku”, kazala je advokatica.

Razićeva je naglasila da je riječ o montiranoj i politički motivisanoj optužnici, ističući da je Knežević u prethodnom periodu bio izložen, kako je navela, neopravdanim progonima.

“Svi ti progoni su prije svega imali za cilj da mu raskrčme svu imovinu koju je posjedovao, da se ta imovina neopravdano optereti raznim mjerama i tako dalje i da dovede do situacije da čovjek koji je prije par godina bio milioner, milijarder sa naravno legalno stečenom imovinom dođe do nivoa da bukvalno nema o čega da živi”, kazala je advokatica Razić.

Nakon Kneževića, odbranu su iznijeli i Branislav Todorović, Živko Šljivančenin, Tamara Krđić i Goran Grujović. Zbog isteka vremena, sudija Nenad Vujanović odlučio je da preostala dva okrivljena, Tomica Knežević i Slavoljub Stijepović, budu saslušani na narednom ročištu.

Tome se usprotivila advokatica Razić, stražeći da se Stijepović danas sasluša, ali zahtjev nije prihvaćen.

Nakon što je preostala dva okrivljena iznesu odbranu, suđenje će, kako je najavljeno, biti javno prenošeno.

Duško Knežević izručen je krajem aprila Crnoj Gori iz Velike Britanije i od tada se nalazi u zatvoru u Spužu. Specialno državno tužilaštvo tereti ga za više krivičnih dijela.

Knežević je, u januaru 2019. godine, objavio video-snimak na kojem se vidi kako je bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu-Migu Stijepoviću, uoči izbora 2016. predao kovertu, uz objašnjenje da je u njoj 97.500 eura za finansiranje kampanje DPS-a.

Specijalno državno tužilaštvo je potom, u decembru 2019. godine, podiglo optužnicu protiv Kneževića, kojom ga je označilo kao organizatora kriminalne grupe, koja je, navodno, prala novac.

Među osumnjičenima za pripadništvo u njoj našao se i nekadašnji prvi čovjek glavnog grada, Slavoljub Stijepović, kao i Kneževićevi saradnici Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević.

Glavni pretres biće nastavljen 29. oktobra. Tada će se o optužbama izjasniti i Tomica Knežević, dok su svi ostali optuženi danas negirali krivicu.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments