HomeFokusSjednica SO Berane zakazana za petak: Najavljeno skraćenje mandata lokalnom parlamentu

Sjednica SO Berane zakazana za petak: Najavljeno skraćenje mandata lokalnom parlamentu

Sjednica je zakazana nakon što je to dogovoreno na kolegijumu šefova odborničkih klubova sa predsjednikom lokalnog parlamenta Milunom Rmušom. Tom kolegijumu prisustvovali su predstavnici DPS-a, SNP-a i Nove srpske demokratrije, dok se sastanku nijesu odazvali predstavnici Demokratske Crne Gore, Pokreta Evropa sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Sjedinica Skupštine opštine Berane zakazana za petak 20. septembar, na kojoj će se raspravljati o skraćenju mandata lokalnom parlamentu, trebalo bi da odgovori na pitanje na koji način će se riješiti višemjesečna politička kriza u ovom gradu i u samoj lokalnoj samoupravi.

Sjednica je zakazana nakon što je to dogovoreno na kolegijumu šefova odborničkih klubova sa predsjednikom lokalnog parlamenta Milunom Rmušom. Tom kolegijumu prisustvovali su predstavnici DPS-a, SNP-a i Nove srpske demokratrije, dok se sastanku nijesu odazvali predstavnici Demokratske Crne Gore, Pokreta Evropa sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Prije ovoga Vlada Crne Gore je uputila predlog Skupštini opštine Berane za skraćenje mandata, a za tako nešto trebalo bi da glasa najmanje 18 odbornika od 35 koliko ih broji lokalni parlament. Da li će do toga doći, ne može se sa sigurnošću tvrditi, jer su samo odbornici opozicionih DPS-a i SNP- saopštili da će glasati za skraćenje mandata, dok se predstavnici vladajuće većine nijesu izjašnjavali kako će postupiti u datom slučaju. Ukoliko, ipak, do skraćenja mandata Skupštini dođe predsjednik države će već narednog dana raspisati vanredne lokalne izbore u Beranama, a ako se to ne desi politička agonija u ovom gradu biće nastavljena.

Odgovor na pitanje kako će glasati i da li će se pojaviti na zakazanoj sjdnici juče nijesmo mogli dobiti od predstavnika vladajuće koalicije koji čine 19 odbornika DF-a, Demokrata, Pokreta Berane sad, Prave Crna Gora i Ujedinjene Crne Gore. Po ovom pitanju nije se oglašavo ni predsjednik SO Berane Milun Rmuš iz redova Demokrata. Jedino je iz odborničkih klubova DPS-a i SNP-a rečeno da će glasti za skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

– Politička kriza u Beranama dostigla je kulminaciju. Ministarstvo javne uprave odavno je naložilo zakazivanje sjednice i skraćenje mandata, a to je 15. avgusta uradila i Vlada Crne Gore u vidu preporuke, ali se to uporno odlaže iz nepoznatih razloga. Zato je krajnje vrijeme da se, skraćenjem mandata lokalnom parlamentu, zaustavi bezvlašće u našoj opštini – naglasio je predsjednik OO SNP-a Ivan Radević, podsjećajući da su odbornici njegove partije nedavno potpisali inicijativu kojom je traženo da se sazove sjednica na kojoj bi se raspravljalo o naznačenom pitanju.

Prethodna sjednica nije okončana

Sjednica SO Berane, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika opštine izabere Damjan Ćulafić još nije zvanično okončana. Zasjedanje je prekidano nekoliko put, poslednji put 12. jula zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine. Na početku zasjedanja u sali su bili samo odbornici opozicionih DPS-a I SNP-a.

– Radi se o neviđenom skandalu da na sjednicu o izboru pressjednika opštine, koju je po hitnom postupku sazvala vladajuća u Beranama, ne dođe nijedan odbornik te većine. To pokazuje koliko je vladajuća struktura u ovom gradu neozbiljna i da ne vodi računa o javnom interesu. Da stvar bude još gora ta sjednica nije okončana iako su za tako nešto odavno istekli svi rokovi – kazao je Radević.

Sličnu poruku poslali si i iz beranskog DPS-a, navodeći da samo novi izbori mogu riješiti političku i institucijalnu krizu u ovom gradu.

– Poštovana gospodo, izdignite se iznad međupartijskih sukoba i sujeta, skratimo mandat i pozovimo građane na izbore, da svi zajedno krenemo u razvoj ovog našeg grada. Omogućimo, između ostalog, da zaposleni u Opštini i preduzećima dobiju lične dohotke – kazao je odbornik DPS-a Branislav Jokić.

Politička kriza u Beranama nastala je prije pola godine nakon što valadjuća većina nije uspjela da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore. Problem je predstavalo to što odbornici Miki Đukić (NSD) i Miloš Rmuš (PzP) nijesu željeli da podrže Ćulafićevu kandidaturu za mjesto predsjednika opštine. Nakon toga i Todorović i Ćulafić podnijeli su ostavke na svoje funkcije, a na njihovo mjesto niko nije izabran ni do današnjih dana, zbog čega se Opština Berane našla u svojevrsnoj blokadi.

U nalazu upravnog nadzora, koji je prije mjesec i po sačinilo Ministarstvo javne uprave piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao 13. jula. Dodaje se da se mandat Skupštini, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, mora skratiti ako se u roku od mjesec dana ne izabere novi predsjednik opštine.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments