HomeDrustvoJavni emiteri u 2023. godini prihodovali preko 28 miliona eura

Javni emiteri u 2023. godini prihodovali preko 28 miliona eura

Lokalni javni emiteri sa najvećim negativnim rezultatom u 2023. godini su bili Radio Berane i Radio i Televizija Rožaje”, navodi se u saopštenju.

PAD PRIHODA OD 2 ODSTO

Ukupno ostvareni prihodi javnih emitera u Crnoj Gori u 2023. godini su iznosili nešto preko 28 miliona eura. Od navedenog iznosa 75%, odnosno preko 21 milion eura se odnosi na ukupne prihode nacionalnog javnog emitera Radio i Televiziju Crne Gore dok se preostali iznos od skoro sedam miliona eura odnosi na ukupne prihode lokalnih javnih emitera. To su neki od podataka najnovije Analize ekonomskog položaja javnih emitera u Crnoj Gori koju je objavila Agencije za audiovizuelne medijske usluge (AMU).

 (Izvor: AMU)

Analiza obuhvata uporedne podatke o finansijskim i drugim pokazateljima za period od četiri godine – od 2020. do 2023. godine i to: prihode od prodaje, ostale prihode iz poslovanja, ukupne prihode, ukupne rashode, neto rezultat, broj zaposlenih.

 Prikazan je i pregled budžetiranih sredstava za lokalne javne emitere od strane lokalnih samouprava kao i njihovi prihodi od djelatnosti. Analiza sadrži i podatke iz Godišnjih izvještaja o transparentnosti finansiranja medija iz javnih prihoda za 2022. i 2023. godinu koje je objavilo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

“Više od polovine lokalnih javnih emitera u 2023. godini je poslovalo sa negativnim rezultatom. Sa pozitivnim rezultatom 2023. godinu su završili Radio i Televizija Nikšić, Radio Televizija Pljevlja i Radio Televizija Ulcinj. Lokalni javni emiteri sa najvećim negativnim rezultatom u 2023. godini su bili Radio Berane i Radio i Televizija Rožaje”, navodi se u saopštenju.

Najveći budžet u odnosu na broj stanovnika imali su Radio Televizija Budva i Radio Andrijevica, dok su najmanje budžete po stanovniku imali Radio Bar, Radio Bijelo Polje i Radio Danilovgrad.

 (Izvor: AMU)

“Kada je riječ o ukupnim prihodima lokalnih javnih emitera, u 2023. godini, bilježi se pad za 2% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 152.465€. U 2022. i 2021. godini zabilježen je porast ukupnih prihoda koji je na nivou jedne godine iznosio približno 1,5 miliona eura. Na drugoj strani, ukupni rashodi u 2023. godini su bili na nivou 26.671.275€ od kojih se 73% odnosilo na nacionalnog javnog emitera Javno preduzeće Radio i Televiziju Crne Gore dok se preostali iznos od 7.144.761€ odnosio na ukupne rashode lokalnih javnih emitera”, navodi se u saopštenju.

 Posmatrajući ukupne rashode javnih emitera za period od 2020. do 2023. godine uočava se konstantan rast u odnosu na prethodne godine.

“Za period od 2020. godine do 2023. godine kod ovih medija bilježi se porast zaposlenih. Tokom 2021. godine broj zaposlenih je porastao za 107, dok u 2022. godini bilježi pad broja zaposlenih za 21. Javni emiteri su u 2023. godini imali porast broja zaposlenih za 16”, naveili su iz AMU.

Kontinuitet pozitivnog poslovanja predstavlja veliki izazov za lokalne javne emitere i njihove zaposlene.

“Implementacija zakonskog okvira biće prilika da se obezbijedi veća stabilnost i značajniji prihodi, a time im i omogući poboljšanje usluga koje pružaju građanima”, navodi se u saopštenju.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments