HomeFokusMilatović: Crna Gora slobodnija i bezbjednija nego prije četiri godine

Milatović: Crna Gora slobodnija i bezbjednija nego prije četiri godine

Mislim da sada mi učimo demokratske korake, imamo mnogo izazova. Današnja Crna Gora je bolja nego prije 30. avgusta i gora je nego što će biti u narednom periodu - dodao je Abazović.

Crna Gora je, četiri godine nakon 30. avgusta 2020. godine, slobodnija i bezbjednija država, ocijenio je predsjednik države Jakov Milatović, navodeći da je taj datum suštinski važan jer je napravljen prvi korak ka demokratskoj tranziciji vlasti.

Milatović je, na panel diskusiji – 30. avgust – četiri godine kasnije – koji je organizovalo Društvo za istraživanje politike i političke teorije, rekao da je Crna Gora od 1878. do 2020. godine imala suštinski četiri režima, za koje je zajednički kvazi-autoritarni način vladanja.

– U tom smislu 30. avgust je suštinski važan, jer je to bio prvi korak ka jednoj demokratskoj tranziciji vlasti, koja je bila nasušno potrebna Crnoj Gori – rekao je Milatović.

Kako je kazao, tranzicija vlasti počela je 30. avgusta pobjedom na parlamentarnim ibzorima, nastavljena je kroz podgoričke izbore u oktorbu 2022. godine, a okončana predsjedničkim izborima prošle godine.

Milatović je naveo da je to kakva je Crna Gora danas nakon te tranzicije, pitanje za ljude koji su sada na vlasti.

– Crna Gora je danas definitivno slobodnija i bezbjednija – rekao je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora 30. avgusta u demokratskom smislu počela da uči da hoda

– Mislim da smo bili previše optimistični da ćemo preo noći prohodati, ovi izazovi sa kojima se danas suočavamo mislim da su upravo učenje hodanja. U demokratskom smislu još nijesmo prohodali – istakao je Milatović.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ocijenio je da je 30. avgust najvažniji datum u politici Crne Gore.

– Zato što je tada došlo do prve demokratske, mirne smjene vlasti. Parlament postoji od 1905. godine i nikada se nije izabrao na demokratskim izborima i nikad se vlast do 2020. godine nije mijenjala na izborima – kazao je Abazović.

Kako je ocijenio, najveća tekovima 30. avgusta je to što su građani shvatili da imaju suverenitet i da je prava moć njihova.

Abazović je naveo da je 30. avgust razbio političke monopole u Crnoj Gori.

Mislim da sada mi učimo demokratske korake, imamo mnogo izazova. Današnja Crna Gora je bolja nego prije 30. avgusta i gora je nego što će biti u narednom periodu – dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, do 30. avgusta u Crnoj Gori praktično nije postojao normalan politički život.

Abazović je rekao da Crna Gora nema dugu demokratsku tradiciju i da je bilo logično da se ne može odmah uspostaviti sistem koji će biti održiv i funkcionalan.

– Najvažnije je da, kada se dešavaju promjene nakon dugo godina, promjene ne izazivaju sukobe i da se tranzicija izvede na imanentan način, što se desilo u Crnoj Gori. Kroz sve tri Vlade od 30. avgusta 2020. godine – naveo je Abazović.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je tridesetoavgustovska vlast formirana u manastirima, a da je nakon toga dobijena Vlada koja je naduže trajala u ostavci.

– Ono što je dobro jeste da poslije 30. avgusta imamo smjenjivost vlasti kao jedan ljekoviti proces, koji bi trebalo da Crnu Goru uvede kao prvu državu u Evropsku uniju (EU) – kazao je Knežević.

On je kazao da je Italija jedna od najozbiljnijih i najrazvijenijih evropskih država, iako je imala mnogo izbora i smjena vlasti.

– Zato ne bih imao ništa protiv da budemo kao Italija, imamo mafiju, političare mafijaše i sada treba da radimo na standardu – rekao je Knežević.

On je kazao da je zajedno sa Abazovićem najzaslužniji zato što je dobijeno novo tužilaštvo.

– Uspjeli smo da stvorimo tužilaštvo koje je najzad počelo da radi – rekao je Knežević.

On je poručio da se nada da će osam godina 30. avgusta Crna Gora obilježiti kao članica EU.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments