HomeStavDanilović: Obazrivi smo, Podgorica test za državnu vlast

Danilović: Obazrivi smo, Podgorica test za državnu vlast

"U Podgorici smo dio parlamentarne većine koja nije rušila samu sebe. Imajući to u vidu bićemo jako obazrivi da ne napravimo pogrešan korak ili korak viška koji bi mogao nekome da otvori put da ničim zasluženo ponovo vlada Podgoricom - kaže Danilović.

Ujedinjena Crna Gora o načinu izlaska na izbore odlučiće nakon 15. avgusta na sjednicama gradskog i glavnog odbora, kao i predsjedništva partije. Kako je za „Dan“ kazao Goran Danilović, lider Ujedinjene, suštinski ne vode pregovore, ali očekuje da će ih biti i da će potom zauzeti stav.

– Iako ne pregovaramo nešto zvaničnije može se očekivati tek nakon 15. avgusta. Rano je da pričamo o tome, ali definitivno avgust nije političko vrijeme. Međutim, ono kako odluče organi partije to je za nas obavezujuće – rekao je Danilović.

Danilović kaže da bi političari morali biti obazrivi kada je u pitanju Podgorica.

– Nije baš da su građani oduševljeni onim što se radilo, ali vjerujem da je više onih koji nisu oduševljeni idejom da se svega nakon dvije godine vlast ponovo vrati u ruke onima koji su sadašnja opozicija. Bićemo vrlo obazrivi kada je u pitanju Podgorica, jer Podgorica nikad nije samo izborni ciklus u jednom gradu, nego pokušaj da se dođe do rekonstrukcije vlasti na državnom nivou. U Podgorici smo dio parlamentarne većine koja nije rušila samu sebe. Imajući to u vidu bićemo jako obazrivi da ne napravimo pogrešan korak ili korak viška koji bi mogao nekome da otvori put da ničim zasluženo ponovo vlada Podgoricom – kaže Danilović.

On ističe da je makar po brojkama državna vlast nikad jača.

– Ipak podgodički izbori za to su valjda vještački i izazvani, uvijek naslute neke promene na državnom nivou. Mi do sada nismo gledali vlastitu korist. Mislim da smo to posljednje dvije ili tri godine dokazali nebrojeno puta i voljeli bi da se i drugi na takav način odnose prema politici i interesu, u konkretnom slučaju građana Glavnog grada, ali za njih ne možemo da garantujemo. Imajući u vidu opšti interes donijećemo odluku, preko eventualne ponude i razgovora koji treba da uslijede ćemo najiozbiljnije razmokriti, a pokazali smo bez obzira na težinu takvih odluka da nama ni samostalni nastupi nisu strani. Biće nam mnogo važno da doprinedemo nekom opštem interesu i zbog toga sam siguran da oni koji su to zaboravili neće se proslaviti na ovim izborima. Vlast je mogla i morala biti bolja. Ali ne vjerujem da Podgoričani smatraju da je trenutak da se eksperimentiše sa onima koji su Crnu Goru i Podgoricu vodili do juče – kazao je Danilović.

On je optimista kada je riječ o kontinuitetu sadašnje vlasti, ali ističe da bi i strukture koje danas vladaju Podgoricom u predizbornom periodu koji slijedi i nakon izbora morale pokazati mnogo više odlučnosti i energičnosti, uključujući tu i Ujedinjenu koja je dio parlamentarne većine.

– Izazivanje izbora u trenutku kada su svi mogli da urade malo više za Podgoricu niti je pametno, niti je dobro. Vidjećemo da li će izazivače te nastabilnosti narod nagraditi. Mislim da neće. Ali svako ima pravo da proba. Suština je u sljedećem, ono što mi očekujemo bilo bi logično da svi koji su bili dio izborne većine u Podgorici nakon istorijske pobjede nad DPS-om javno saopšte i potpišu da neće sa DPS-om stvoriti novu većinu. Ako to prećute onda mi je jasno da se radi o pokušaju ne prekompozicije u okviru velike vladiće većine u Glavnom gradu nego pokušaju da se manjinski vlada Podgoricom, za početak uz podršku DPS-a, a to bi bilo nedopustivo i velika prevara birača. Mislim da Podgoričani to dobro znaju – naveo je Danilović.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments