HomePolitikaKrizu vlasti u Beranama rješavaće novim lokalnim izborima

Krizu vlasti u Beranama rješavaće novim lokalnim izborima

– Bilo je razgovora da Bošnjačka stranka podrži izbor predsjednika opštine Berane i da se tako spriječi održavanje vanrednih lokalnih izbora, ali se ispostavilo da je to u ovoj situaciji nemoguće, s obzirom na to da su zakonski rokovi za tako nešto istekli – kazao je jedan od odbornika iz vladajuće većine u Beranama.

Trenutna politička i kriza u funkcionisanju lokalne uprave u Beranama biće najvjerovatnije riješena brzim raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora.

To su juče potvrdili iz skoro svih političkih partija u ovom gradu navodeći kako je izvjesno da će do subote biti zakazana sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti skraćeni mandati aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta. Predsjednik SO Berane Milun Rmuš, iz redova Demokrata, kazao je da je juče održao kolegijum sa šefovima odborničkih klubova i da ubrzo očekuje zvaničnu inicijativu za skraćenje mandata.

– Održao sam kolegijum sa šefovima odborničkih klubova na kom je bilo riječi o skraćenju mandata lokalnom parlamentu. Očekujem da će od odbornika ubrzo doći i zvanična inicijativa za održavanje sjednice na kojoj bi se to uradilo. Čim dobijem takvu inicijativu, sazvaću sjednicu SO – kazao je Rmuš.

Ministarstvo javne uprave (MJU) naložilo je nedavno beranskom lokalnom parlamentu da u roku od deset dana sebi skrati mandat. Upozorili su da će, ako to ne učini, predložiti da Vlada uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine. U nalazu upravnog nazora, koji je potpisao čelnik Ministarstva javne uprave Maraš Dukaj, piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao, i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi. Tim stavom je, kako se navodi, propisano da ako se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Sa druge strane, ovih dana se nezvanično moglo čuti da je, bez obzira na ove preporuke, nakon rekonstrukcije Vlade Crne Gore vladajuća većina u Beranama, koju čine DF, sastavljen od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, zatim Demokrate, Pokret Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, dogovorila sa jednim odbornikom Bošnjačke stranke da podrži izbor predsjednika opštine Berane koji bi bio iz redova Demokrata. Nezvanično nam je potvrđeno da su u tom pravcu vođeni određeni razgovori, ali da do zamišljenog dogovora nije došlo.

– Bilo je razgovora da Bošnjačka stranka podrži izbor predsjednika opštine Berane i da se tako spriječi održavanje vanrednih lokalnih izbora, ali se ispostavilo da je to u ovoj situaciji nemoguće, s obzirom na to da su zakonski rokovi za tako nešto istekli – kazao je jedan od odbornika iz vladajuće većine u Beranama.

Problem Đukić i Rmuš

Predstavnici vladajuće većine u Beranama su cijelo vrijeme tvrdili da su krizu u ovom gradu izazvali odbornici Miki Đukić iz redova Nove srpske demokratije i Miloš Rmuš iz Pokreta za promjene, koji nijesu izrazili spremnost da podrže izbor Damjana Ćulafića za predsjednika opštine Berane. I pored upornog insistiranja, u minulih dva mjeseca sa pomenutim odbornicima nijesmo mogli da stupimo u kontakt, zato je javnost ostala uskraćena za odgovor zašto su se odlučili na ovakav potez.

– Odbornici Đukić i Rmuš nisu potpisali inicijativu kojom bi se ispoštovao dogovor oko rotacije predsjednika opštine, što je i dovelo do ovakve situacije. Da stvar bude još gora, oni se nijesu pojavljivali na zakazane sjednice, niti su se javno oglašavali po ovom pitanju. Smatramo da to nije korektno, prije svega prema građanima – istakli su iz vladajuće većine.

Sjednica Skupštine opštine Berana, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika opštine izabere Damjan Ćulafić još uvijek nije zvanično okončana. Naime, sjednica je prekidana nekoliko puta. Poslednji put je prekinuta 12. juna zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine koju čine DF, Demokrate, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crne Gore. U skupštinskoj sali na početku zasjedanja našli su se samo odbornici opozicionih DPS-a I SNP-a.

Iz vladajuće većine je ukazivano da već više mjeseci uzalud pokušavaju da obezbijede podršku 18 odbornika za sprovođenje u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkconer Demokratske Crne Gore.

U međuvremenu Ćulafić je, kao kadar Demokrata, izabran za ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u Vladi Crne Gore. On je prije toga poručio da je spreman da u cilju rješenja krize u Beranama povuče svoju kandidaturu za predsjednika opštine. Ćulafić je prije dva mjeseca dao ostavku na mjesto potpredsjednika opštine, da bi zatim ostavku na mjesto predsjednika opštine podnio i Vuko Todorović.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments