HomeFokusSDT: Zbog visoke korupcije 14 optužnica

SDT: Zbog visoke korupcije 14 optužnica

Tužilaštvo na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, izdalo je tokom 2023. godine naloge za sprovođenje istraga za krivična djela korupcije na visokom nivou u 11 predmeta protiv 20 lica. 

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je tokom prošle godine 14 optužnica u kojima su obuhvaćene 34 osobe zbog korupcije na visokom nivou. To su podaci koje je Vlada Crne Gore dostavila Evropskoj komisiji a navedeni su u nedavnom izvještaju Evropske komisije o vladavini prava.

Tužilaštvo na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, izdalo je tokom 2023. godine naloge za sprovođenje istraga za krivična djela korupcije na visokom nivou u 11 predmeta protiv 20 lica. 

U izvještaju se navodi da je samo godinu ranije, odnosno 2022. godine, SDT u 11 predmeta vezanih za istragu krivičnih djela na visokom nivou obuhvatilo 76 fizičkih i pet pravnih lica. 

Kad je u pitanju podizanje optužnica, Novovićevo tužilaštvo podiglo je 14 optužnica u slučajevima korupcije na visokom nivou protiv 34 fizička lica. Čak 81 fizičko lice i pet pravnih lica bilo je obuhvaćeno u tom domenu samo godinu ranije. 

Izvršna vlast je saopštila da je, recimo, 2020. godine po pitanju korupcije na visokom nivou bilo osam prvostepenih presuda u koje je uključeno 19 fizičkih ili pravnih lica, što je rezultiralo sa dvije pravosnažne presude.

Godinu kasnije, tačnije 2021. godine, broj prvostepenih presuda povećan je na 21, u kojima je uključeno 41 fizičko ili pravno lice. U dokumentu koji je Vlada proslijedila Evropskoj komisiji navodi se da je to dovelo je do tri pravosnažne osude.

U nedavnom izvještaju o vladavini prava obuhvaćena je i 2022. godina, kada su donijete 22 prvostepene presude protiv 65 fizičkih i pravnih lica, i dvije pravosnažne osude.

„Godine 2023. broj prvostepenih presuda porastao je na 25, u kojima su učestvovala 72 lica ili pravna lica, ali je bila samo jedna pravosnažna osuda“, navodi se u nedavnom izvještaju Evropske komisije o vladavini prava.

EK godišnje objavljuje izvještaj o stanju vladavine prava u državama članicima i Evropskoj uniji u cjelini, a ove godine je prvi put analizirano i stanje u Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U izvještaju se analiziraju četiri ključne oblasti za vladavinu prava – pravosuđe, borba protiv korupcije, medijski pluralizam i slobode, kao i institucionalna kontrola.

U dijelu Izvještaja EK o Crnoj Gori navodi se da pravosudni sistem Crne Gore prolazi kroz intenzivnu fazu reformi, uključujući reviziju nekoliko zakona, u cilju daljeg usklađivanja sa evropskim i međunarodnim standardima.

„Značajna kašnjenja sa imenovanjima na visoke pravosudne funkcije ozbiljno su uticala na pravosudni sistem u Crnoj Gori, iako je za sada ostalo da se izabere još predsjednik Vrhovnog suda“, navodi se u izvještaju.

U Izvještaju EK ističe se da je broj istraga i krivičnih gonjenja za slučajeve korupcije na visokom nivou stabilan, ali i da nedostatak suđenja i konačnih odluka doprinosi percepciji nekažnjivosti.

EK konstatuje da promocija i sprovođenje etike i profesionalnih standarda među sudijama i tužiocima i dalje predstavlja izazov u Crnoj Gori.

„Od Crne Gore se očekuje izmjena disciplinskog i etičkog pravnog okvira za sudije i tužioce i jačanje odgovornosti sudija i tužilaca“, kaže se u Izvještaju.

Navodi se da je efikasnost pravosuđa otežana nedostatkom strateškog ulaganja u ljudske resurse i infrastrukturu.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments