HomePolitikaKNEŽEVIĆ: Otkazaćemo podršku Vladi ako se ne izglasa Rezolucija o genocidu u...

KNEŽEVIĆ: Otkazaćemo podršku Vladi ako se ne izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu

Spajić je tražio prihvatljiviju verziju Rezolucije o Jasenovcu, saglasili smo se ali to ne znači da nećemo amandmanski djelovati, rekao je. 

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je da je prvi dio rekonstrukcije Vlade bio najavljen za april, a da se nakon toga odjednom pojavio IBAR. Podsjetio je i na turbulencije između PES-a i Demokratske Crne Gore.

„U međuvremenu desila nam se po treći put Rezolucija o Srebrenici. I sad imamo krizu da je svako skoro i zaboravio na IBAR već se raspravlja je li trebalo izglasavati Rezoluciju po treći put, koja je korist Crne Gore od toga, je li došlo do pomirenja u regionu… Imamo situaciju da je predsjedništvo DNP-a odmah nakon izglasavanja Rezolucije i glasanja Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici suspendovala podšrku Spajićevoj Vladi a preduslov za podršku je da se najkasnije do kraja juna izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu“, kazao je Knežević za TV Prva, a prenosi Borba.

Dodaje da ukoliko se ona izglasa, otvoriće pregovore sa Milojkom Spajićem.

„Zahtjevi su poznati crnogorskoj javnosti. To je normiranje sprskog jezika kao službenog, potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, želimo da vidimo ES 2 u jasnim vremenskim okvirima, insistirali smo i da trobojka bude narodna zastava i tražili da nema zastarijevanja krivičnih djela koja se tiču organizovanog kriminala i korupcije“, podsjetio je Knežević.

Spajić je tražio prihvatljiviju verziju Rezolucije o Jasenovcu, saglasili smo se ali to ne znači da nećemo amandmanski djelovati, rekao je. 

Crna Gora se, dodaje Knežević, polako vraća sebi i ne postoji ni jedan razlog da se ove inicijative ne razmotre, naročito jer su to bile platforme koalicije ZBCG.

„O tome ćemo razgovarati sa Spajićem ukoliko se izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Ukoliko do toga ne dođe, automatski otkazujemo podršku Vladi, a očekujemo da to urade i NSD i SNP. Ne vidimo razlog zašto se ona ne bi izglasala. Mi samo očekujemo ono što je Milojko Spajić obećao i da ispoštuje ono što je kazao. Nemam dileme da će NSD i SNP glasati za Rezoluciju o Jasenovcu, vjerujem da će i Demokrate to uraditi a to očekujemo i od PES-a“, kazao je Knežević.

Dodaje da su poslanici PES-a poslali predlog Rezolucije o Jasenovcu ali i da je on imao svoj predlog.

„I ja sam uputio predlog gdje se govori o NDH i koncentracionim logorima gdje se govori da se to prije počelo u NDH nego u nacističkoj Njemačkoj. U toj tvorevini su govorili o ideji da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati a trećinu pokatoličiti. Masakr u Babijem Jaru je osnova gdje je počelo istrebljenje Jevreja a to je pisalo u mom predlogu rezolucije a on je smatrao da treba naći formu koja je prihvatljiva svima. Usaglasili smo se ali to ne znači da nećemo amandmanski djelovati“, kazao je Knežević.

Dodaje da neke stvari treba jasnije normirati što se Jasenovca i tiče i napominje da su inicijativu dobili krajem pretprošle nedelje a da imaju najavu da će najkasnije do kraja juna raspravljati o toj rezoluciji.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments