HomeStavBulatović: DNP neće u Vladu zbog rezolucije o Srebrenici

Bulatović: DNP neće u Vladu zbog rezolucije o Srebrenici

"Ako neko misli da su pitanje identiteta, jezika, kulture, nacije i vjere nebitna, vara se. Mi smo kazali, pošto je premijer obećao rezoluciju o Jasenovcu, da iako se usvoji to će biti za pohvalu, ali ne i dovoljno" – kazao je Bulatović.

Funkcioner Demokratske narodne partije Predrag Bulatović kazao je da ta stranka ne može i neće ući u vladu koja je glasala za rezoluciju o Srebrenici, a očekuje da će i Nova srpska demokratija napustiti parlamentarnu većinu ako u crnogorskom parlamentu ne bude izglasana rezolucija o Jasenovcu.

Gostujući na Srpskoj RTV, on je ocijenio da je svrha rezolucije o Srebrenici da destabilizuje odnose u regionu i proglasi Srbe za genocidan narod.

– To je jasno kao dan. U našem sporazumu se kaže da se ne potenciraju pitanja koja nas dijele. Očigledno je da imamo podijeljenu Crnu Goru oko toga je li bio genocid ili ne. Nema spora da je bio zločin i mi smo tražili od Vlade da se suzdrže od toga i ne glasaju u UN – rekao je Bulatović.

Kako je istakao, poenta je da DNP ne može i neće ući u vladu koja je glasala za rezoluciju o Srebrenici.

– Sada kritikujemo Vladu, a onda oni nama daju potpredsjedičko mjesto i mjesto ministra i mi trupačke tamo… To je, pojednostavljeno rečeno, prodaja svih principa za fotelju. Ako neko misli da su pitanje identiteta, jezika, kulture, nacije i vjere nebitna, vara se. Mi smo kazali, pošto je premijer obećao rezoluciju o Jasenovcu, da iako se usvoji to će biti za pohvalu, ali ne i dovoljno – kazao je Bulatović.

On je podsjetio da je kroz program „Evropa sad 2“ obećano povećanje minimalne i prosječene plate i naglasio da to ne može da se čeka unedogled.

– Nikada ne bih podržao PES jer je to populizam, ali sam glasao za koalicioni sporazum jer su građani glasali za njih očekujući te ekonomske stvari. To je suština. Međutim, ako ne bude rezolucije o genocidu o Jasenovcu do kraja juna, DNP neće podržavati Vladu, a vjerujem da ni NSD na čelu sa Andrijom Mandićem neće dati podršku takvoj vladi. Ako PES ne drži obećanja i ako ima neslaganja, pošteno je da se ide na izbore – zaključio je Bulatović.

A da neslaganja ima, i to vrlo velikih, svjedočili smo juče tokom čitavog dana, kada su se izjavama i saopštenjima prepucavali DNP i PES, odnosno Milan Knežević i Milojko Spajić. Tema je opet bila Srebrenica, a Knežević tvrdi da je, osim njega i lidera NSD Andrije Mandića, i šef kabineta premijera Branko Krvavac bio prisutan kad je Spajić rekao da će Crna Gora biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Mandić: Milan i ja čujemo isto, ali to ne mora da važi i za ostale

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić saopštio je da su Milan Knežević i on prošli mnoge bitke i da čuju i vide isto, ali, kako je dodao, to ne isključuje mogućnost da su ostali učesnici sastanka na drugačiji način razumjeli izrečeno.
– Usled brojnih pitanja javnosti vezano za to šta je rečeno na sastanku kojem smo prisustvovali premijer Spajić, njegov šef kabineta Krvavac, Milan Knežević i ja, želim da saopštim da smo predsjednik DNP-a Milan Knežević i ja zajedno prošli brojne bitke i da su one potvrdile da uvijek čujemo i vidimo isto, ali to ne znači i ne isključuje mogućnost da su ostali učesnici sastanka na drugačiji način razumjeli izrečeno – napisao je Mandić na društvenoj mreži X.

Knežević tvrdi da je Spajić tada kazao da će Crna Gora biti uzdržana, uz obrazloženje da želimo da se kandidujemo za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN i da tako imamo izgovor i za one koji su za i za one koji su protiv rezolucije.

– Miki, pošto ste izgorjeli poligraf u CB-u, a ti imaš veze u Njemačkoj, da odemo u Visbaden na poligraf da vidimo ko meni baje, a ko laže od nas dvojice? I da onaj na koga zapišti poligraf podnese ostavku na sve funkcije? Je li to pošteno. Ja snosim troškove puta, pošto je Do Kvon u zatvoru, a Kotrel je pukao 20 miliona na kocki prije neku noć. A pošto voliš Karleušine pjesme, zamoliću je da ti da autogram kad bude održala koncert u Zeti, ako budeš smio doći od Severine. Tik-tak, tik-tak… – poručio je Knežević u objavi na Instagramu.

Premijer Spajić je na svom tviter nalogu podijelio poruku Milana Kneževića i kratko je prokomentarisao „ko ti to baje?“.

U međuvremenu je reagovao i Branko Krvavac, koji je demantovao Kneževića, na šta je ubrzo stigao vrlo žestok odgovor portparolke DNP-a Jovana Todorović.

– Milojko Spajić je, nokautiran neumoljivim činjenicama, odustao od dalje polemike sa Milanom Kneževićem i opredijelio se da isturi Branka Krvavca kako bi branili sopstvene laži. A možda i tako treba, pošto je Krvavčev uticaj na Milojka Spajića i te kako poguban da politički protivnici PES-a nemaju nikakvu potrebu da rade protiv njih, jer im pri njima samima neprijatelji nisu ni potrebni – poručila je Todorović.

Ona je istakla da DNP nema nikakvu dilemu da je izjava Milana Kneževića o Spajićevoj namjeri da Crna Gora bude uzdržana uznemirila duhove u pojedinim zapadnim ambasadama i da je sad potrebno dokazati lojalnost „tako što će se lažima napadati istina“.

– Uostalom, i predstavnica Njemačke se, obrazlažući rezoluciju o Srebrenici, pozvala na crnogorske amandmane, od kojih je jedan odbijen, a drugi modifikovan do neprepoznatljivosti u preambuli, kako bi podstakla neodlučne države da podrže rezoluciju. A to što Branko Krvavac za vrhunski iskaz patriotizma smatra to što Crna Gora nije bila kosponzor rezolucije najbolje govori o licemjernosti crnogorskog stava. Znači, Crna Gora nije bila kosponzor, već joj je Njemačka napisala amandmane koji su trebali da povećaju broj onih koji će glasati za rezoluciju – dodala je Todorović.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments