HomePolitikaMedojević: Sindikat je prihvatio "mačku u džaku" i samo prazna obećanja

Medojević: Sindikat je prihvatio „mačku u džaku“ i samo prazna obećanja

Ovaj štrajk je pokazao slabost sindikalnih vođa i Sindikata, autoritarni karakter vlasti i otkrio destruktivne namjere Spajića da razori državu. Malo li je!

VOĐE SINDIKATA “SLOMLJENI”, ŠTRAJK PROPAO, SPAJIĆ OTKRIO SVOJ SULUDI PLAN Štrajk Sindikata prosvjete je propao. Vođe Sindikata su slomljeni.

Vlada je pokazala svoje autoritarno lice jer je koristila prljave metode koje cak ni DPS nije koristio. Pritisci prema direktorima škola od strane Ministra. Formiranje Vladinog “žutog” Sindikata. Optužbe da iza štrajka stoji opozicija. Sramotno slanje policijskih inspektora da vrše pritisak na štrajkače. Ni Sindikat nije dobro pripremio štrajk niti je imao bilo kakav odgovor na očekivane pritiske Vlade.

Poruke koje je slao vođa Sindikata nijesu bile motivišuće za štajkače i vidio se strah i nesigurnost. Vjerovatno je bio izlozen i ličnim pritiscima i prijetnjama, ali na to je morao biti spreman. Moja procjena je da je slomljen vođa štrajka i da je, vjerovatno tražio od Spajića da on ponudu Vlade objasni članovima GO Sindikata, kako bi odgovornost za propast štrajka i pregovora podijelio sa njima.

Šta je dobio Sindikat? NIŠTA. Koji od zahtjeva Sindikata je usvojen? NIJEDAN!!! Sindikat je prihvatio “macku u dzaku” i samo prazna obećanja od čovjeka poznatog da se na njegova obećanja mozes osloniti kao na koru od banane. Ipak ovaj štrajk je konacno otkrio pozicije MILO-jka i potvrdio moje najcrnje sumnje da ce suština programa Evropa sad 2 biti ukidanje doprinosa za penzijsko osiguranje i time ukidanje sistema obaveznog penzijskog osiguranja. Naime, obecanje o povecanju zarada od jula za 10% neto, jasno pokazuje na namjeru Spajica da ukine doprinose za penzijsko osiguranje, jer na zarade do 700 eur to je jedino opterećenje. Spajić dakle namjerava da ukine obavezno penzijsko osiguranje i da to prebaci na privatne fondove i na dobrovoljni izbor zaposlenih. Država ce na sebe preuzeti finansiranje postojećih penzionera u iznosi od 700-750 mil EUR. Kako ce aktuelni zaposleni koji još nemaju uslove za penziju, sticati penziju i kolika će ta penzija biti i kako ce se izračunavati iznos penzije za zaposlene koji su 20, 30 godina izdvajali doprinose i uplaćivali u Fond Pio, a sada se ukida taj sistem, to jos niko ne zna.

Radi se o milijardama eur novca koji je uplaćivan u dužim vremenskim intervalima. S druge strane obavezno penzijsko osiguranje je Ustavna garancija države i ovakva suluda avantura Spajića, slomiće osnovne funkcije države i dovesti zemlju u tešku nestabilnost. Ovo nije pitanje za jeftini populizam i demagogiju i dobijanje glasova. Ovo je pitanja opstanka drzave Crne Gore. Ko glasa za ovu ludost, glasao je za nestanak drzave i haos. Mozda je to nekome i zadatak i cilj. Ne pada snijeg da pokrije brijeg, vec da svaka zverka pokaze svoj trag. Ovaj štrajk je pokazao slabost sindikalnih vođa i Sindikata, autoritarni karakter vlasti i otkrio destruktivne namjere Spajića da razori državu. Malo li je!

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments