HomeFokusUhapšen Čamgoz zbog navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja

Uhapšen Čamgoz zbog navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja

Policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) su danas u 13 časova uhapsili međunarodno traženo lice, turskog državljanina Binalija Čamgoza (1983. godište) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 415 st. 1 Krivičnog Zakonika Crne Gore.

MEĐUNARODNO TRAŽENO LICE

Policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) su danas u 13 časova uhapsili međunarodno traženo lice, turskog državljanina Binalija Čamgoza (1983. godište) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 415 st. 1 Krivičnog Zakonika Crne Gore.

„Osnovano se sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilkom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva“, navodi se u saopštenju.

U kriminalnim radnjama osumnjičeni Binali Čamgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin.

Podsjećanja radi, riječ je o vođi visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja.

„Za istim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Republike Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva, gdje su opisana krivična djela propisana turskim krivičnim zakonikom“, saopšteno je iz MUP-a.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će, kako je saopšteno, u narednom periodu nastaviti pojačane proaktivne i preventivne aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kriminalističke kontrole nad visokorizičnim kriminalnim grupama, koje svojim djelovanjem i uspostavljanjem saradničkih veza sa kriminalnim grupama na internacionalnom nivou, pokušavaju da izazovu uznemiravanje javnosti i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore.

„Službenici SBPK-a ostaju odlučni da osujete njihove namjere koje mogu uticati na cjelokupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori“, zaključeno je u saopštenju.

Podsjetimo, Ministarstvo pravde Crne Gore je odbilo izručenje državljanina Turske Binalija Čamgoza toj državi.

U ovom slučaju bi se moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer je lice pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji član porodice (sin) je preminuo uslijed postupanja bezbjednosnih organa Turske, što je utvrđeno presudom tamošnjeg Ustavnog suda, naveli su iz ministarstva u obrazloženju odluke.

Čamgoz je uhapšen polovinom jula 2022.godine u Crnoj Gori, prema potjernici Interpola.

Turska je tražila njegovo izručenje zbog vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela, među kojima su stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, a Viši sud je u aprilu 2023. donio rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke njegovo izručenje.

Ministar pravde Andrej Milović iskoristio je diskreciono pravo i odbio izručenje Turskoj, rekavši da bi izručenjem bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Čamgoz, koji je nedavno izašao iz zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice boravio je u Prihvatilištu za strance.

Vijesti su objavile da je ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao inspektorima da ga je prijatelj iz Prištine zamolio da pomogne izvjesnom Binaliju Čamgozu da dobije politički azil u Crnoj Gori.

Međutim Čamgoz je, prema izjavi Dukaja, visokopozicioniranom članu kavačkog klana rekao da on nije održao obećanje i da mu zato treba poslati jaku poruku, tj. prijetnju preko ostalih pripadnika kavačkog klana.

Na saslušanju u SPO-u kazao je da tog državljanina Turske nije upoznao, ali da strahuje za život, prenijele su Vijesti.

“Sve što sam imao, kazao sam u zakonitoj proceduri nadležnim organima i siguran sam da je to najbolji put za dobijanje svih odgovora, pa i onih koji interesuju medije”, saopštio je Dukaj za Radio Crne Gore.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je nedavno gostujući na Radiju Crne Gore odluku ministra pravde Andreja Milovića da turskog državljanina Binalija Čamgoza bliskog „kavačkom“ klanu, a umiješanom u ubistvo vođe „škaljarskog“ klana Jovana Vukotića u Istanbulu ne isporuči Turskoj ocijenila skandaloznom.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments