HomeDrustvoSrazmjerne penzije opet ispod minimalca

Srazmjerne penzije opet ispod minimalca

Umjesto toga dodaće se da crnogorski državljani korisnici srazmjerne penzije čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori imaju pravo na usklađivanje ukupne srazmjerne penzije do nominalnog iznosa najniže penzije u državi – ističe se u predlogu amandmana.

Postojećim zakonskim rješenjem ovim penzionerima nije omogućeno usklađivanje sa nominalnim nivoom najniže penzije u Crnoj Gori ni u slučaju kada je njihova ukupna srazmjerna penzija ispod tog nivoa, navodi se u inicijativi

S obzirom na to da najavljene Izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim je predviđeno povećanje minimalne penzije na 450 eura ponovo nisu obuhvatile srazmjerne penzionere, penzioner Slobodan Radunović podnio je inicijativu svim poslaničkim klubovima kako bi djelovali amandmanski i tako ispravili nepravdu prema njima.

U predlogu za amandmansko djelovanje predlaže se da se član 29 ovog zakona izmijeni na način što će se odredba stava 3 koja kaže da se ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

Umjesto toga dodaće se da crnogorski državljani korisnici srazmjerne penzije čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori imaju pravo na usklađivanje ukupne srazmjerne penzije do nominalnog iznosa najniže penzije u državi – ističe se u predlogu amandmana.

U obrazloženju Radunović navodi da crnogorski državljani koji su ostvarili penziju radeći u više republika, nekada jedinstvene Jugoslavije, sada se vode kao srazmjerni penzioneri koji primaju penziju shodno ugovorima sa drugim državama.

– Postojećim zakonskim rešenjem ovim penzionerima nije omogućeno usklađivanje sa nominalnim nivoom najniže penzije u Crnoj Gori ni u slučaju kada je njihova ukupna srazmjerna penzija ispod tog nivoa. Ovaj amandman ima za cilj da tu nepravdu prema ovoj grupi penzionera ispravi, tim prije što se tu radi o socijalno ugroženim penzionerima, sa izrazito niskim primanjima – navodi se u obrazloženju.

Naime, u inicijativi se ističe da je vrijeme da se pomogne građanima čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori.

– Uprkos izjavama premijera Milojka Spajića da će voditi računa o ugroženim slojevima crnogorskih penzionera i da će program „Evropa sad 2“ početi od najranjivijih kategorija stanovništva, kao i najavama za rešenje ovog pitanja od strane ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić i direktora Fonda PIO Crne Gore Ranka Aligrudića, Vlada na sjednici održanoj 11. decembra u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO nije uvrstila rešenje problema srazmjernih penzionera. Time se dodatno produžava diskriminatorski odnos prema ovoj grupaciji socijalno ugroženih penzionera koji žive od primanja ispod svakog minimuma – navodi se u inicijativi.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments