HomePolitikaDanilović: Ostavite djecu na miru

Danilović: Ostavite djecu na miru

"Zašto je iznenađenje što nam srednjoškolci prepisuju kada pojedini profesori, pa i cijele „organizovane akademske grupe“, stiču svoja akademska zvanja na buvljacima i pazarima znanja"

Piše: Goran Danilović

Nepodnošljiva je hajka raznih „istraživača“ na „krivce“ i „navodne krivce“ zbog loših rezultata PISA testiranja naših petnaestogodišnjaka. Neznanje raznih priučenih stručnjaka u komentarisanju pomenutog testiranja je mnogo jadnije od navodnog neznanja naše djece. T

i i slični primjerci „stručnjaka“ i ne traže suštinske razloge loših rezultata na PISA testovima – traže potvrdu za svoje opkskurne ideloške dijareje koje izlivaju u analitičnim salvama iz dana u dan.

Pazite poslednji uradak Radija Slobodna Evropa (RSE): „Promjena vlasti avgusta 2020. godine dovela je i do promjena na čelnim pozicijama u obrazovanju. Nakon pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista izabrana je Vlada Zdravka Krivokapića, koja je smijenila gotovo sve direktore osnovnih i srednjih škola 2021. godine. Ministarka te Vlade Vesna Bratić je u tom periodu na čelo većine škola postavila osobe bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Među njima je bila i nastavnica Rada Višnjić koja je učenike zvala na moleban, dok je u Pljevljima za direktoricu osnovne škole postavljena Bojana Đačić koja je baštinila ideologiju četničkog pokreta.“

Ako je ovo istraživačko novinarstvo onda nesojskog podmetanja kvazi-fakata nema. Smjena direktora osnovnih i srednjih škola koji su decenijama postavljani po najgorem partijskom ključu tako je podmuklo isforsirana za jedan od ključnih i prekretnih faktora za potonje nazadovanje u PISA testiranju.

Niko ne pominje na koji način je u vrijeme kovid pandemije organizovana nastava? RSE ne pominje koliko je vremena trebalo bivšem upravljačkom kadru u sektorima osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja da organizuju kvalitetnu online nastavu? Zaboravilo se ono ludilo u kojemu je zbog predizborne slave i očekivane zarade u turističkoj sezoni Vlada Duška Markovića objavila potpuno zaključavanje da bismo postali prva „korona-fri“ zemlja u Evropi? Na šta je ličilo to ključno proljeće za polumaturante, recimo? Djeca nisu pratila nastavu preko računara nego, u ogromnom procentu, preko mobilnih telefona, a i taj tehnički nedostatak može imati ogroman uticaj na loše PISA testove. Da ne govorimo o tome da su brojna predavanja išla preko tv kanala, bez mogućnosti interakcije sa učeninicima.

Nijesu nastavni kadar onoga doba, niti planove i programe „zaključanog obrazovanja“ kreirali „četnici i četnikuše“ Zdravka Krivokapića, nego komitski prvaci koji su bili na vrhuncu snage i u vrhovima izvršne i sudsko-tužilačke vlasti, turirajući glisere pune skupe robe; turirajući patriotizam i traktore koji su, onako antičetnički i građanski, servisirani za progon jednog cijelog naroda koji je, valjda, trebao da uslijedi.

Radio Slobodna Evropa slobodna je taman koliko mu govore i osnivačke odluke iz doba Hladnog rata. Bizarano je u premise za zaključivanje navesti kako je Vesna Bratić, 2021. godine, na čelo većine škola postavila osobe bliske Srpskoj pravoslavnoj Crkvi. Stiče se utisak da je to ključni razlog nekakvog neuspjeha naše djece, te da su ljudi bliski SPC postavljeni iz Crkve na mjesto direktora škola, a ne iz školskih kolektiva u kojima su proveli profesionalni vijek? „Slobodna Evropa“ podsjeća da je nastavnica Bojana Đačić, baštinila „četničku ideologiju“ a postavljena za direktoricu škole u Pljevljima. Lažu, naravno, jer nije postavljena, a od četničke ideologije je imala kapu na jednoj fotografiji. Rada Višnjić iz Bara, kažu, pozivala je djecu na moleban?

Ovo su, dakle, istraživački dometi „Slobodne Evrope“ čiji bi novinari, evidentno, na PISA testiranju prošli gore od naše djece. Istine radi, oni koji zaista baštine „četničku ideologiju“ znaju da najčuveniji predstavnici „četništva“ nisu imali problema sa obrazovanjem. Mnogi od njih svoje škole završili su na prestižnim evropskim akademijama, bili među najškolovanijim ljudima, predstavljali najpismeniji dio stanovništva, branili državu kojoj su se zakleli, i četiri godine rata bili podržavani od antifašističkih saveznika. Vrhovna komanda im je bila u Londonu, za razliku od onih koje je postavljala sovjetska Kominterna i koji su, uglavnom, od stručne spreme imali zanate i navježbanu, upucanu ruku. Prvi od tih četnika posthumno je odlikovan od strane američkom predsjednika Trumana, a najmanje još dvojica njegovih kolega, govorili su o Mihailoviću kao prvom gerilcu Evrope.

Dakle, naša djeca, draga gospodo priučeni istraživači, nemaju problem sa četništvom, nego sa školskim sistemom koji je utemeljen na komunističkom, jednopartijskom mišljenju, sistemu koji nikada nije istinski reformisan, sistemu koji je DPS – SDP koalicija usavršila u podaničke svrhe, nadograđujući ga lažnim diplomama i lažnim znanjem. Problem je u sistemu koji je zatočen zastarelošću, koji je pretrajavao u zapuštenim učionicama i u kojemu mnogi rade iz nužde, a ne iz ljubavi. Ipak, nastavnici i profesori su uglavnom poslednji Mohikanci koji gledaju kako pored njih jezdi polusvijet u skupim kočijama, koji su nedopustivo dugo robinzoni ovog doba ućutkani glasovima nenajedenih novobogataša koji preziru školu i školstvo, bilo kakva testiranja i znanje uopšte.

Naša luča-djeca nisu sebi postavila prosvjetni okvir i nisu kriva što su najbolja u traženom i zadatom, što se od njih traži bubačko, a ne primjenjivo znanje. Da, naša djeca prepisuju na maturskim testovima ali zašto bi bilo drugačije u društvu u kojemu je plagijarizam opšte mjesto na ustanovama visokog obrazovanja?

Zašto je iznenađenje što nam srednjoškolci prepisuju kada pojedini profesori, pa i cijele „organizovane akademske grupe“, stiču svoja akademska zvanja na buvljacima i pazarima znanja? Ostavite djecu na miru. Ostavite na miru i Crkvu, „četništvo“ i molebne. Na PISA testiranjima smo taman tu gdje zaslužujemo i gdje jesmo. Na gorim pozicijama bi nam bile mnoge ustanove znanja kada bi ih rangirali po nekim pisa pravilima. Na gorem mjestu su nam: ekologija, humanizam, javna uprava, pravda i pravo, kultura i inovacije.

Ne iživljavajte se na djeci – pogledajte se u ogledalu. To što budete vidjeli jedini je krivac naše PISA ispodprosječnosti.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments