HomeFokusSkandal u Podgorici: Popisivač nije htio da upiše djeci vjeroispovijest, nacionalnost i...

Skandal u Podgorici: Popisivač nije htio da upiše djeci vjeroispovijest, nacionalnost i jezik kojim govore

Kako je za ovaj portal potvrdio Nikola Batrović, popisivač se „vadio“ imaginarnom zakonskom odredbom da se djeca ispod 15 godina ne trebaju popisivati po identitetskim pitanjima o vjeri, naciji i jeziku.

Popisivač koji je juče vršio popis u višečlanom domaćinstvu Batrovića u podgoričkom naselju Zabjelo nije htio da popiše četvoro djece i to po pitanjima vjere, nacionalnosti i jezika.

Tek nakon pritiska odraslih članova domaćinstva, popisivač je popustio i upisao djeci vjeroispovijest, nacionalnost i jezik kojim govore.

Kako je za ovaj portal potvrdio Nikola Batrović, popisivač se „vadio“ imaginarnom zakonskom odredbom da se djeca ispod 15 godina ne trebaju popisivati po identitetskim pitanjima o vjeri, naciji i jeziku.

Dodaje da su se članovi njegove porodice na minulim popisima izjašnjavali kao Srbi bez ikakvih problema i da je bio zatečen ovakvim popisivačevim ponašanjem.

“Živim sa majkom, ocem, bratom, snahom i četvoro male djece. Juče nam je došao u kuću popisivač koji je bio uporan da ne upiše našoj djeci vjeroispovijest, nacionalnost i jezik kojim govore. Tvrdio je da djeca ispod 15 godina treba da izbjegnu pitanja o vjeri, nacionalnosti i jeziku. On je tvrdio da se to sada zakonom promijenilo i da djeca ne treba da se izajšnjavaju. Takođe, kazao je da je njemu mentor rekao da se djeci ispod 15 ne upisuje nacionalnost, vjerska pripadnost i jezik. Pokušao je da nas dovede u pravnu zabludu”, naveo je Batrović za Borbu. 

Istakao je da je popisivač tek nakon insistiranja odraslih članova, popunio kolone o naciji, vjeroispovijesti i jeziku.

“I tek je nakon našeg upornog insistiranja krenuo da popunja te kolone. Isti slučaj se ponovio kod mog strica gdje isti momak nije htio juče da popiše jedno dijete, pa se danas vratio i popisao ga. Naša djeca nisu pala sa neba, već se zna ko su im roditelji, koje su vjere, nacije i kojim jezikom pričaju. Insistirao sam da mi kaže ime mentora koji ga je naučio tome, a on je rekao da se radi o nekom Predragu, ali mi nije dao prezime”, istakao je Batrović.

Popisivačev potez ima prepoznatljiv rukopis, uvjeren je Batrović.

“Radi se o pokušaju zloupotrebe, nimalo naivne da vide može li im proći. Nisam malo dijete, tako da znam čiji je ovo rukopis. Da im ovo ne bi prolazilo kod drugih ljudi, potrebno je javno ukazati na ovakve zloupotrebe, na koje treba narod ne treba da nasijeda”, kazao je on.

Batrović je ovaj slučaj je odmah prijavio Monstatu.

“Zvao sam Monstat, odakle su mi rekli da je to veliki prekršaj. Danas sam istog tog momka vidio u naselju da popisuje. Tražio sam opet broj tog Predraga, međutim, on mi je dao broj Mensura koji je u Glavnom gradu ispred romske zajednice zadužen za kontrolu popisa. On me je obavijestio da je će taj popisivač vjerovatno dobiti otkaz. Ja sam mu rekao da je moguće da je momak doveden u zabludu od strane mentora i da taj mentor treba da odgovara. Na to mi je on odgovorio da su svi popisivači prošli obuku i da im niko nije mogao dati takve instrukcije, tako je krivica popisivačeva”, rekao je Batrović.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments