HomeGlavne vijestiABAZOVIĆ: Izvještaj EK dotukao svekodnevnu propadandu o radu 43. Vlade

ABAZOVIĆ: Izvještaj EK dotukao svekodnevnu propadandu o radu 43. Vlade

"Često sam kritikovao pravosuđe, a evo potvrde iz EK da je ono najveći problem. Pozivam predsjednika Skupštine da se sjednica zakaže što prije, što se nas tiče može već sjutra i mi ćemo glasati sa kanditata za Ustavni sud Faruka Resulbegović kao i prije sedam mjeseci kada se ovaj posao mogao završiti. Neka se vidi ko je kočio ovaj proces", poručio je Abazović.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović istakao je da je Izvještaj EK o Crnoj Gori dotukao svakodnevnu propagandu u odnosu na rad 43. Vlade. Pokazalo se da je pravosuđe najveći problem, a ono je bilo, kako je kazao, često predmet njegovih kritika i nije zavisilo od rada Vlade. U oblasti ekonomije konstatovana je, dodaje, ekspanzija, i ne očekuje izvinjenje za najavu bankrota, ali želi da skrene pažnju da je ova vlada u tom dijelu ostvarila izvanredne rezultate.

„Često sam kritikovao pravosuđe, a evo potvrde iz EK da je ono najveći problem. Pozivam predsjednika Skupštine da se sjednica zakaže što prije, što se nas tiče može već sjutra i mi ćemo glasati sa kanditata za Ustavni sud Faruka Resulbegović kao i prije sedam mjeseci kada se ovaj posao mogao završiti. Neka se vidi ko je kočio ovaj proces“, poručio je Abazović.

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije EK je precizno formulisala da su tokom 2022. pokrenute krupne stvari.

„Tu stoji da su neke istrage u toku, a želim da kažem da su one spremne i da mogu da se pokrenu koliko je sjutra. Zašto nijesu, pa vjerovatno zbog političke situacije i političkih kalkulacija. U Izvještaju stoji da moramo da imamo efikasniju zapljenu imovine stečene kriminalnim radnjama i za to hvala parlamentu što nemamo taj zakon. Vlada je završila svoj posao, ali poslanici nijesu imali snage da ga prihvate. Mi ćemo ponovo pokrenuti proceduru i sa svim kolegama raditi i na unapređenju tih rješenja“, kazao je Abazović.

Ističe da u oblasti ekonomije u izvještaju nema prostora za političke interperetacije.

„Izještaj kaže ekspazija ekonomije. Ne očekujem izvinjenje za najavu bankrota, ali podsjećam da se zna da smo imali najbolje rezultate i najmanje zaduženja od svih vlada“, naglasio je Abazović.

Dodao je da se moglo i više, ali radili su dugo u tehničkom mandatu i u svakom slučaju pokazali put kojim treba da se ide.

Na pitanje zašto ne prisustvuju dogovorima o popisu, smatra da je to stvar Vlade i Monstata, a ne Skupštine i ne vide potrebu da na taj način pokazuju nepovjerenje u državne institucije.

„To nije naš posao, sve je bilo spremno da se održi od 1. novembra, vidjećemo hoće li ga biti, sumnjičav sam, mislim da iza toga stoji nešto drugo“, kazao je Abazović.

Ana Novakovoć Đurović je dodala da izvještaj EK o Crnoj Gori nije najgori ikada, kako su neki najavljivali u prethodnom periodu, već da je konstatovan organičeni napredak u nekim oblastima i da je Crna Gora i dalje umjereno spremna za usklađivanje sa evropskim tekovinama.

„Ocjena da je 43. Vlada bila skrenula sa evropskog puta, Izvještaj je pokazao da to nije tako. Reforme pravosuđa najviše zavise od Skupštine i pozdravljamo vrstu apela od EK i očekujemo da na sljedećoj sjednici Skupštine krenemo da popunimo sva imenovanja u pravosuđu“, kazala je ona.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments