HomeDrustvoSAJAM POLJOPRIVREDE U BERANAMA OKUPIO PREKO 120 IZLAGAČA IZ ZEMLJE I REGIONA...

SAJAM POLJOPRIVREDE U BERANAMA OKUPIO PREKO 120 IZLAGAČA IZ ZEMLJE I REGIONA (foto)

U beranskoj Hali sportova danas se održava Treći međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti, koji je okupio preko 120 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

U beranskoj Hali sportova danas se održava Treći međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti, koji je okupio preko 120 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Ovo je izvanredna prilika da poljoprivredni proizvođači brojnim posjetiocima predstave i prodaju kvalitetne i raznovrsne domaće proizvode i rukotvorine.

Predsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović, izrazio je uvjerenje da ova smotra agrara postaje svojevrsna prilika za promociju najboljeg iz našeg kraja, sa sve sadržajnijom ponudom, u koju je ove godine po prvi put uključeno izlaganje životinja.

S obzirom na to koliki je značaj poljoprivrede, pozvao je sve uključene u tu djelatnost da udruže snage kako bi se na adekvatan način vrednovala kvalitetna hrana i sirovine koje stvaraju vrijedne ruke domaćina iz našeg kraja.

 „Sigurno da bismo u pogledu kvaliteta sirovina i proizvoda mogli konkurisati mnogo razvijenijim sredinama, ali ono na čemu treba raditi je tehnologija proizvodnje i prerade“, kazao je Todorović.

Osim što će doprinijeti jačanju turističke privrede, prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića, ovaj sajam, čiji značaj je nemjerljiv u odnosu na ostale forme predstavljanja, ujedno je sjajna prilika za sticanje znanja o najnovijim proizvodnim i potrošačkim trendovima kao i razmjenu iskustava.

“Bez obzira na probleme sa kojima se suočava naš agrar ubijeđen sam da su pred nama i našim poljoprivrednicima u Crnoj Gori godine domaćinskog razvoja jednog od naših stubova ekonomije – tj. poljoprivrede. Naše ministarstvo je u potpunosti posvećeno pružanju snažne podrške razvoju poljoprivrede kao sektora od višestruke uloge u razvoju društva i ekonomije a koji se razvija na principima održivosti i čuvanja tradicije i vrijednosti sela… U tekućoj godini u Beranama je finansirano 16 projekata koje su dostavili lokalna uprava, mjesne zajednice, grupe sela i individualni proizvođači, u ukupnom iznosu podrške od 165.240 eura a odnose se na rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sanacije i rekonstrukcije seoskih puteva. Kroz mjere podrške i javne pozive za ovu godinu odobrena je podrška za 178 korisnika u iznosu od 277.670 eura i ukupne vrijednosti investicije iznose 567.704 eura”, kazao je, između ostalog, ministar Joković.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević okarakterisao je Berane kao grad koji ima veliki potencijal za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom i da su u tom pravcu napravljeni određeni iskoraci.

„Kao što smo prošle godine na ovom mjestu kazali da ćemo snažnije i odlučnije biti opredijeljeni za razvoj poljoprivredne proizvodnje kao strateške grane to smo i uradili kroz niz projekata koje smo realizovali na sjeveru Crne Gore, sa posebnim osvrtom na Berane… Ovaj sajam zaslužuje međunarodni karakter, i želja Ministarstva i Opštine Berane je da traje više dana i potrudićemo se da već od sljedeće godine imamo stočni dan, kako bi bio prepoznatljiv ne samo u regionu već i u Evropi“, kazao je Cimbaljević.  

On je najavio da će kroz kreiranje mjera agrarne politike podrška poljoprivrednicima biti još jača i izdašnija sa ciljem da se svi naši prirodni resursi iskoriste maksimalno.

Sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Opštine Berane, Božo Premović, kazao je da veliki broj izlagača govori da je beranski sajam poljoprivrede na pravom putu i dodao da su organizatori za svega tri izdanja sajma napravili prepoznatljiv događaj koji je povezao poljoprivrednike iz naše države i regiona.

Treći međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti organizuje Opština Berane – Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Andrija Turčinović

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments