HomePolitikaMedojević: EU je disfunkcionalna i nespremna za proširenje, Crna Gora neće nikad...

Medojević: EU je disfunkcionalna i nespremna za proširenje, Crna Gora neće nikad biti punopravni član

Medojević dalje kaže da u uslovima energetske krize, recesije, inflacije, porasta siromaštva, porasta kriminala zemlje članice se sve više okreću same sebi i pokušavaju da nađu unutrašnje odgovore na ove izazove, te da niko ozbiljan u EU ni ne pomišlja o proširenju.

 “UNUTRAŠNJE REFORME NEOPHODNE DA BI SE SPRIJEČIO RASPAD EU”

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je Evropska unija disfunkcionalna, nedemokratska organizacija u blokadi, koja je takođe posvađana, podijeljena, suviše slaba i nespremna za proširenje.

„Od izlaska Velike Britanije iz EU, svaki ozbiljni neutralni analitičar je znao da je EU u ovom formatu došao kraj“, kaže Medojević, dodavši da je način odlučivanja u EU postao strukturni problem koji se pokazao nerješivim i sve više je udaljavao zemlje članice od birokratskih i nedemokratskih institucija u Briselu.

Medojević je takođe mišljenja da je neuspjeh izmjene Ustava EU i odbijanie nekih ključnih članica EU da svoju suverenost prenesu na birokratiju u Briselu, koja nema demokratski legitimitet, bio je jasan politički signal da se nametanje odluka većih i jačih neće dopasti manjima i slabijima i da će adhezione sile vremenom dovesti do blokade u funkcionisanju EU.

„Pitanje jurisdikcije Brisela nad zemljama članicama zaoštravalo se u uslovima ozbiljnih geostrategijskih i bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji kakva su prije svih, pitanja migracija i rata u Ukrajini“, podsjeća on i dodaje da su umjesto solidarnosti, jedinstva i kohezije, pitanja migracije i rata u Ukrajini dovele do blokade Evropske Unije.

Medojević dalje kaže da u uslovima energetske krize, recesije, inflacije, porasta siromaštva, porasta kriminala zemlje članice se sve više okreću same sebi i pokušavaju da nađu unutrašnje odgovore na ove izazove, te da niko ozbiljan u EU ni ne pomišlja o proširenju.

On smatra da je davanje statusa kandidata Ukrajini, razorilo princip “standardi prije statusa” i dodatno podstaklo inače rašireni persimizam u EU oko teme proširenja.

„Ma koliko ovo sve postaje jasno, nažalost u Crnoj Gori, i dalje sve relevatne političke partije drže glavu u pijesku i ne vide šta se dešava u EU.“, ukazuje Medojević.

On i dalje, kako kaže, uporno pokušava da otvori građanima i političarima oči i ukaže na besmislene i beskorisne nade u neka čuda i dobijanje datuma za članstvo.

„Nema ništa od proširenja EU i Crna Gora neće nikad biti punopravni član ove i ovakve EU. Maksimalno optimisitička varijanta je da se realizuje Makronov plan o nekoj proširenoj Evropskoj političkoj zajednici gdje bi sadašnji kandidati imali neke benefite koje imaju punopravni članovi“, mišljenja je Medojević.

On dalje kaže da političari koji imaju namjeru da vode Crnu Goru, moraju imati, makar minimalnu sposobnost predviđanja procesa i efekata na državu koju vode. Takođe, i da sve resurse i energiju treba usmjeriti ka nužno potrebnim temeljnim reformama bolesnog sistema i kreiranju što šireg nacionalnog konzenzusa.

Ponovio je i da demontaža DPS mafijaškog sistema, čišćenje institucija od plaćenika mafije, odbacivanje suludog ekonomskog modela zasnovanog na nekontrolisanoj potrošnji i zaduživanju, suočavanje sa eksplozijom siromaštva i rasta cijena treba da su prioriteti koji se moraju rješavati konkretnim reformskim mjerama.

„I to je posao političara u Crnoj Gori. Bez čekanja. Odmah i sad. Niko drugi to neće uraditi umjesto nas!“,  naglasio je Medojević.

Na kraju je rekao da je apsolutno pogrešno i pogubno po vitalne interese države i naroda, čekati da se desi čudo i da ovako posvađana, sukobljena, podjeljena i slaba EU, otvori svoja vrata za članstvo državi u vlasništvu mafije.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments