HomeFokusMILATOVIĆ: Otvorena pitanja sa Hrvatskom riješićemo tokom mog mandata

MILATOVIĆ: Otvorena pitanja sa Hrvatskom riješićemo tokom mog mandata

Milatovića u Zagrebu očekuju i sastanci sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

MILATOVIĆ – MILANOVIĆ

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na Pantovčaku u njegovoj prvoj zvaničnoj posjeti nekoj zemlji članici Evropske unije. Milatović je, nakon sastanka kazao da Crna Gora cijeni podršku koju Hrvatska pruža našoj zemlji u pristupnim pregovorima.

„Crna Gora i Hrvatska imaju odlične i prijateljske odnose, i brižljivo ih njeguju uz obostranu želju za jačanjem partnerstva na političkom i ekonomskom planu. To potvrđuju i učestali susreti na najvišem nivou. Koristim ovu priliku da zahvalim predsjedniku Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i da mu uputim poziv za uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom naredne godine“, kazao je predsjednik Milatović.

Milatović je saopštio da hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj daju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu dvije zemlje i da ga raduje što, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, hrvatska zajednica ima svog predstavnika u Parlamentu.

 (Foto: predsjednik.me)

Na sastanku dva zvaničnika vođen je otvoren razgovor u dijelu otvorenih pitanja između država koja već decenijama opterećuju njihove odnose.
 
„Ja sam ova pitanja naslijedio od svojih prethodnika i učiniću sve da se zatvore tokom mog mandata i prije učlanjenja Crne Gore u EU. Ta pitanja su u nadležnosti dvije Vlade i želim da kao Predsjednik ohrabrim nastavak dijaloga u cilju iznalaženja održivih rješenja. Ova pitanja ne smiju opterećivati naredne generacije i smatram našom dužnošću i obavezom da ih oslobodimo tereta prošlosti i omogućimo im da njeguju dobrosusjedske odnose, regionalnu stabilnost i zajedničke evropske vrijednosti“, zaključio je predsjednik Milatović.
 
Dio zvanične posjete, na poziv predsjednika Hrvatske Milanovića biće organizovan na Brionima, gdje će predsjednik Hrvatske u čast Milatovića prirediti svečanu večeru u Vili Jadranka.

Milatovića u Zagrebu očekuju i sastanci sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

 (Foto: predsjednik.me)


 
„Uz jačanje bilateralne i dobrosusjedske saradnje, zvaničnom posjetom Hrvatskoj predsjednik Milatović nastavio je i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore“, zaključeno je u saopštenju.

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, saveznička saradnja u okviru NATO-a, te politička situacija u jugoistočnoj Evropi, glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali da razgovaraju.

HRT piše da će se na dnevnom redu naći otvorena pitanja, od kojih je nakon Strateškog foruma na Bledu aktualizovan slučaj broda „Jadran“.

Milatović će se tokom  boravka u Zagrebu sastati i sa predsjednicima Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku „evropskom putu Crne Gore“, govoreći kako je „Crnoj Gori mjesto u EU“ i „kako je dobro što je Crna Gora u NATO-u“.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procjene govore da ih ima deset hiljada.

 (Foto: predsjednik.me)

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića. 

Robna razmjena između dvije države u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 miliona eura ili 32 odsto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni. Hrvatske kompanije značajan su ulagač u Crnu Goru, jer su do sada investirale 294 miliona eura.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments