HomeGlavne vijestiSLUČAJ "ABU DABI FOND": Stojanka Radović se ne sjeća propusta, Marija Raspopović...

SLUČAJ „ABU DABI FOND“: Stojanka Radović se ne sjeća propusta, Marija Raspopović upućuje na SDT

"Ne mogu se sjetiti da li sam i koje svjedoke saslušavala a samim tim ne mogu se sjetiti da li sam napravila navedene propuste prilikom sprovođenja tih radnji. Uvidom u zapisnike o saslušanju svjedoka može se utvrditi koji je tužilac obavio ta saslušanja", kazala je bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Propuste prilikom saslušanja svjedoka u slučaju „Abu Dabi fond“ napravili su, kako je za TVCG saopšteno iz SDT-a raniji obrađivači predmeta. To je utvrdio tužilac Vukas Radonjić prije kojeg su se Abu Dabi fondom bavile: njegova sadašnja koleginica Marija Raspopović i bivša specijalna tužiteljka – Stojanka Radović. TVCG je zbog svega, upravo od njih zatražila komentar. Međutim Raspopovićeva ih je uputila na SDT dok je Radovićeva, između ostalog, istakla da se ne sjeća da li je napravila propuste u radu.

Specijalno državno tužilaštvo repriziraće uzimanje izjava u slučaju „Abu Dabi fond“ i to zbog tužilaca koji su ranije postupali u tom predmetu, a koji o saslušanjima svjedoka nijesu obavijestili okrivljene i njihove branioce ali ni jednog svjedoka o njegovim pravima.

„To je kršenje prava i mi smo dužni da budemo obaviješteni, ako se to ne bi dešavalo onda bi recimo Vi imali situaciju da tužioci vode istragu da ga ništa ne itneresuje da imamo samo njegovu stranu priče a da ne postoji priča ni odbrane ni okrivljenog pa po tom principu onda ne bi morali ni saslušavat okrivljenog“, kazao je advokat Damir Lekić.

A kada, kao specijalni tužilac u jednom od javnosti značajnijih predmeta u kojem su okrivljeni Petar Ivanović, Budimir Mugoša i ostali, prikupljate dokaze na način koji ne predviđa ni zakon, onda rastu sumnje.

„Teško da možemo govoriti o neznanju ili o nekoj omašci. Tako da tu možemo skoro u potpunosti isključiti da lica koja su uzimala izjave nijesu znala koji je red postupaka i kako izgleda ta procedura ali je upravo na samoj tužilačkoj organizaciji da utvrdi koji su bili motivi tih tužilaca da na neki način saboritaju istragu i dovedu je ponovo na početak“, kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Da nešto nije u redu sa zapisnicima o saslušanjima primijetio je posljednji tužilac do kog su stigli spisi – Vukas Radonjić.

Prije njega Abu Dabijem bavila se specijalna tužiteljka Marija Raspopović kao i njena bivša koleginica Stojanka Radović koja je i formirala predmet.

„Po završetku izviđaja saslušala sam određeni broj okrivljenih i donijela naredbu o sprovođenju istrage. Ne mogu se sjetiti da li sam i koje svjedoke saslušavala a samim tim ne mogu se sjetiti da li sam napravila navedene propuste prilikom sprovođenja tih radnji. Uvidom u zapisnike o saslušanju svjedoka može se utvrditi koji je tužilac obavio ta saslušanja“, kazala je bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Komentar na ovaj slučaj TVCG zatražila je i od tužiteljke Raspopović koja ih je uputila na SDT koje je, navodi, adresa na kojoj mogu dobiti sve potrebne informacije. I dobili su.

Prema njihovom odgovoru propuste su napravili, kako navode, upravo raniji obrađivači predmeta.

„Smatram da u Crnoj Gori još nemamo praksu odgovornosti tužilačke organizacije, pojedinih tužilaca koji upravo ovakvim postupcima stvaraju lošu sliku o tužilaštvu i zapravo smanjuju povjerenje građana u ukupan proces“, dodao je Milovac.

A osim toga, čini se da bi propusti u slučaju „Abu Dabi fond“ mogli otvoriti Pandorinu kutiju.

„Ja vas često vidim u sudnici. Vi ćete lično biti svjedok sljedeće nedjelje kada ću lično ja staviti predlog da se određeni dokazi izuzmu kao pravno nevaljani jer nijesam obaviješten blagovremeno o vremenu i mjestu sprovođenja dokazne radnje kojoj imam pravo da prisustvujem da li je u pitanju jedan od značajnijih predmeta? Pa ja mislim da jeste, nije na meni da govorim šta jeste značajno šta nije, ali mislim da jeste trenutno“, kazao je advokat Damir Lekić.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments