HomeGlavne vijestiDivanović godinu bio na funkciji, pa dobio 61.000 eura otpremnine

Divanović godinu bio na funkciji, pa dobio 61.000 eura otpremnine

"MONTEPUT" JE ISPLATIO OTPREMNINU I BIVŠEM DIREKTORU JONUZU MUJEVIĆU, KOJI JE KADAR BOŠNJAČKE STRANKE. NJEMU JE ISPLAĆENO 58.392,96 EURA, PO OSNOVU PRESTANKA RADNOG ODNOSA USLIJED RAZRJEŠENJA OD STRANE VLADE CRNE GORE

Nikola Divanović je na čelo Odbora direktora „Monteputa“ imenovan u oktobru 2020. godine, za vrijeme tehničkog mandata Vlade na čijem je čelu bio kadar DPS-a Duško Marković. Divanović je 2021. godine razriješen sa te funkcije

Državno preduzeće „Monteput“ u poslednjih pet godina isplatilo je bivšem rukovodstvu i zaposlenima 177.672,89 eura na ime otpremnina, neiskorištenih godišnjih odmora, ali i sudskih troškova.

Kako pokazuju podaci tog državnog preduzeća koji su dostavljeni „Danu“, bivšem predsjedniku Odbora direktora i jednom od funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Nikoli Divanoviću 2021. godine isplaćena je otpremnina, zbog prestanka radnog odnosa usljed razrješenja sa funkcije, u iznosu od 6.652,75 eura, a potom godinu kasnije, po osnovu sudske presude i razlika otpremnine iznos od 50.832, eura, te 2.718,47 eura na ime zakonske zatezne kamate i 850 eura za sudske troškove.

Tako je Divanović od državnog preduzeća u kojem je proveo jedva godinu, na ime otpremnine i pratećih troškova, dobio preko 61.000 eura.

Divanović je na čelo Odbora direktora „Monteputa“ imenovan u oktobru 2020. godine, za vrijeme tehničkog mandata Vlade na čijem je čelu bio kadar DPS-a Duško Marković. Divanović je na tu poziciju došao umjesto partijskog kolege Aleksandra Žurića. Novoj vladi na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić trebalo je godinu da zamijeni rukovodstvo u državnoj firmi, pa je tako tek 1. oktobra 2021. godine prihvaćen predlog Ministarstva kapitalnih imvesticija i smijenjen je tročlani Odbor direktora „Monteputa“ u čijem sastavu su bili kadrovi Vlade Duška Markovića Nikola Divanović, Zahit Ličina i Nikola Đurović.

Divanović je, inače, u žižu javnosti dospio nakon što je predvodio nasilnu smjenu vlasti u Budvi. Podsjetimo, u ljeto 2020. godine, Budvu su potresale mučne scene prebijanja građana i nasilna otimačina vlasti, nakon što je nezavisni poslanik sa liste Demokratskog fronta Stevan Džaković napustio gradsku koaliciju i podržao suparničku, koju predvodi DPS. Zahvaljujući Džakovićevom glasu, izglasano je novo rukovodstvo Opštine Budva, koje je tada činio DPS.

Isplate za još šest lica

U poslednjih pet godina, Monteput je isplatio otpremnine za još šest lica.

Kako navode u „Monteputu“, otpremina zbog sporazumnog raskida radnog odnosa isplaćena je Darku Brnoviću, a u pitanju je iznos od 20.000 eura. Otpremina zbog odlaska u penziju isplaćena je i Božidaru Vujoševiću – 8.594,90 eura; Darku Vujoševiću – 5.233,64 eura; Novaku Maksimoviću – 5.200,08 eura; Miodragu Ivanoviću – 6.326,76 eura i Mustafi Dreševiću – 6.532,98 eura.

Na sledećim izborima DPS je izgubio vlast na državnom i lokalnom nivou, ali je za vrijeme trajanja pregovora o formiranju nove vlade, tehnička vlada donijela odluke o brojnim imenovanjima. U tom periodu je i Divanović imenovan na fukciju u „Monteputu“.

Divanoviću su prihodi u „Monteputu“, prema podacima iz baze Agencije za sprečavanje korupcije, iznosili od 50 do 2.350 eura.

Prema zvaničnoj biografiji, Divanović je, u dosadašnjoj karijeri, bio i menadžer marketinga i prodaje u firmi „HIT Montenegro“, izvršni direktor Akademije znanja Budva od 2009. do 2011, sekretar Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent – Opština Budva (2011–2017), savjetnik potpredsjednika Skupštine Crne Gore i poslanik. Prema poslednjim podacima koje je dostavio ASK, Divanović je zaposlen i plata mu je 1.050 eura, ali nije naveo gdje radi, već se samo navodi da je u pitanju „organizacija“.

„MONTEPUT“ JE ISPLATIO OTPREMNINU I BIVŠEM DIREKTORU JONUZU MUJEVIĆU, KOJI JE KADAR BOŠNJAČKE STRANKE. NJEMU JE ISPLAĆENO 58.392,96 EURA, PO OSNOVU PRESTANKA RADNOG ODNOSA USLIJED RAZRJEŠENJA OD STRANE VLADE CRNE GORE

„Monteput“ je isplatio otpremninu i bivšem direktoru Jonuzu Mujeviću, koji je kadar Bošnjačke stranke. Njemu je isplaćeno 58.392,96 eura, po osnovu prestanka radnog odnosa usljed razrješenja od strane Vlade Crne Gore.

– Takođe, imenovanom je, po osnovu neiskorišćenih 30 dana godišnjeg odmora iz 2020. godine, isplaćena naknada štete u iznosu od 3.428,29 eura, te po osnovu neiskorišćenih 31 dana godišnjeg odmora iz 2021. godine isplaćena naknada štete u iznosu od 3.760,06 eura. U momentu razrješenja Jonuza Mujevića sa funkcije izvršnog direktora „Monteputa“, poslovni rezultat „Monteputa“ je, kao i tokom svih godina poslovanja „Monteputa“, bio pozitivan – kazali su za „Dan“ iz tog preduzeća.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments