HomeDrustvoMinistarstvo odbrane obnavlja vozni park: Za nove automobile daju tri miliona eura

Ministarstvo odbrane obnavlja vozni park: Za nove automobile daju tri miliona eura

U tekućoj godini namjeravaju da utroše 300.000 eura za nabavku novih vozila, dok će ostatak sredstava obezbjeđivati budžetima Ministarstva odbrane za naredni period.

Vozni park Ministarstva odbrane trenutno broji 47 vozila i pet kombija, koji su starosti do 30 godina

Ministarstvo odbrane (MO) planira da u narednih pet godina utroši tri miliona eura za nabavku novih vozila. Takav zahtjev temelje na činjenici da im je vozni park, koji trenutno broji 47 vozila i pet putničkih kombija, prilično dotrajao, te da usled starosti i čestih kvarova izdvajaju ogromna sredstva za njihovo održavanje.

U tekućoj godini namjeravaju da utroše 300.000 eura za nabavku novih vozila, dok će ostatak sredstava obezbjeđivati budžetima Ministarstva odbrane za naredni period. MO je Vladi uputilo zahtjev da im da saglasnost da se pokrene postupak nabavke motornih vozila putem finansijskog lizinga za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u ukupnom iznosu od tri miliona eura na period od pet godina.

U obraćanju Vladi obrazložili su da potreba za nabavkom novih motornih vozila proističe iz činjenice da u periodu od formiranja Ministarstva odbrane 2006. godine, nije bilo značajnije nabavke motornih vozila u obimu koji bi zadovoljio navedene potrebe.

– Do sada su se nabavke sprovodile djelimično i periodično, što je uslovilo raznolikost u pogledu marki i modela vozila, što se negativno odrazilo na troškove održavanja, dodatno zakomplikovalo nabavku rezervnih djelova, kao i dostupnost neophodnog broja vozila (s obzirom na starost vozila i čestih kvarova, svakodnevno je značajan broj vozila kod ovlašćenog servisera na opravku) – navodi se u zahtjevu upućenom Vladi.

Ukazali su da su kombiji koje posjeduju starosti do 30 godina, dok se za prevoz i obezbjeđenje štićenih ličnosti koriste vozila koja su starosti od šest do 16 godina, što predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem.

Smatraju da je, a proučavajući iskustva drugih država i uvažavajući postojeću regulativu, primjena finansijskog lizinga optimalna varijanta za nabavku putničkog programa motornih vozila.

– Na taj način, pored opremanja neophodnim brojem vozila različitih kategorija, riješio bi se izazov oko registracije i kasko osiguranja, održavanja, servisiranja i nabavke potrebnih djelova. Osim toga nakon završetka ugovornog perioda, Ministarstvo odbrane bi postalo vlasnik vozila, što bi se moglo iskoristiti za neki novi ugovor o ovakvom ili sličnom lizingu – ukazali su iz vojnog resora.

Za troškove održavanja potrošili 700.000 eura

U prilog opravdanosti primjene finansijskog lizinga, iz MO ukazuju da su u prethodnih pet godina na ime troška za održavanje, servisiranje i nabavku pneumatika izdvojili oko 700.000 eura. Smatraju da bi u narednom petogodišnjem periodu ti troškovi bili i veći s obzirom na starost putničkih vozila, odnosno učestalost pojave neispravnosti na njima.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments