HomeFokusĐUROVIĆ UPUTILA DOPIS KORDIĆ: Ustavni odbor da započne proceduru novog javnog poziva...

ĐUROVIĆ UPUTILA DOPIS KORDIĆ: Ustavni odbor da započne proceduru novog javnog poziva za izbor sudija

ĐUROVIĆ UPUTILA DOPIS KORDIĆ: Ustavni odbor da započne proceduru novog javnog poziva za izbor sudija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je dopis predsjednici Ustavnog odbora Skupštine Simonidi Kordić, u kome je ukazala da je, imajući u vidu sveukupnu političku i institucionalnu krizu u zemlji, neophodno da Ustavni odbor, koji ima već zakazanu sjednicu za petak, maksimalno ažurno i ekspeditivno započne i sprovede proceduru novog javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda.

Đurović je ocijenila da je potrebno da predlog teksta javnog poziva bude pripremljen za sjednicu kako bi mogao biti utvrđen na toj sjednici i dostavljen „Službenom listu“ i štampanom mediju radi objavljivanja, saglasno Zakonu o Ustavnom sudu Crne Gore.

Takođe, predsjednica Skupštine je sugerisala predsjednici Ustavnog odbora da razmotri mogućnost da se za novi javni poziv koriste najkraći rokovi propisani Zakonom, dakle 15 dana, čime se ne bi izgubilo na transparentnosti, s obzirom da je informacija o postupku izbora sudija Ustavnog suda široko rasprostranjena u javnosti i vrlo prisutna u medijima i kod potencijalno zainteresovanih kandidata.

Osim toga, predsjednica Đurović je istakla da bi se, nakon završenog javnog poziva, efikasnim radom prilikom obavljanja intervjua i formiranja predloga prema Skupštini, moglo značajno doprinijeti ubrzanju postupka izbora sudija.

Podsjećajući da je 19. januar 2023. godine posljednji rok za raspisivanje izbora za predsjednika Crne Gore, da u jednom broju opština nije došlo do konstituisanja novih lokalnih vlasti saglasno rezultatima izbora od 23. oktobra pod izgovorom da se čekaju odluke Ustavnog suda, predsjednica Đurović je ukazala da to dodatno govori o hitnosti kompletiranja Ustavnog suda.

Predsjednica Skupštine je podsjetila i na činjenicu da je kompletiranje Ustavnog suda neophodno i zbog brojnih postupaka iz oblasti zaštite drugih prava građana koji se obraćaju toj insituciji, kao i prava na djelotvoran pravni lijek u našem pravnom sistemu.

Na kraju, predsjednica Đurović je ukazala da se sa velikom pažnjom očekuje odlučivanje Ustavnog suda o saglasnosti sa Ustavom više zakonskih projekata i ocjene ustavnosti postupaka pojedinih institucija.

„Ovim činom, predsjednica Đurović je dala svoj maksimalan doprinos u pravcu ubrzanja ponovnog pokretanja procesa izbora kandidata za sudije Ustavnog suda i pokazala odlučnost da i dalje radi na rješavanju ovog pitanja koje je glavni kamen spoticanja na evropskom putu naše države“, navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments