HomeGlavne vijestiSKUPŠTINA NASTAVILA RAD: Razmatraće Zakon o predsjedniku i je li Đukanović prekršio...

SKUPŠTINA NASTAVILA RAD: Razmatraće Zakon o predsjedniku i je li Đukanović prekršio Ustav

SKUPŠTINA NASTAVILA RAD: Razmatraće Zakon o predsjedniku i je li Đukanović prekršio Ustav

Skupština Crne Gore nastavila je rad, nakon što ranije danas nije izabrala sudije Ustavnog suda. Oko 16 časova, zasjedaće Kolegijum predsjednika parlamenta, na kome će biti dogovorena dinamika daljeg rada. Na dnevnom redu koji je predložen su, između ostalog, predlog zakona o izmjenama zakona o javnim nabavkama, izmjena zakona o unutrašnjim poslovima, pokretanje procedure za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav i izmjena zakona o prebivalištu i boravištu. Kao što je poznato, na dnevnom redu je i Zakon o predsjedniku.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune zakona o zaradama u javnom sektoru. 

Skupština većinom glasova nije prihvatila predlog da se formira Anketni odbor koji bi provjerio postupanje MUP-a i organa policije na Cetinju u septembru 2021. godine. 

Takođe, tu su i izmjene i dopune zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja. 

Na predlog Moma Koprivice iz Demokratske Crne Gore, na dnevnom redu su i zaključci o nehumanom i šikanoznom zadržavanju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020. godine. 

Skupštinski Ustavni odbor podržao je 21. novembra Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.  Predlog je podnijela i na Odboru izglasala parlamentarna većina. 

U obrazloženju predloga se navodi da Đukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi premijera Dritana Abazovića 20. avgusta.

Ističe se da Đukanović takođe nije pozvao na razgovore o mandataru sve predstavnike parlamentarnih partija – Demos, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, Radničku partiju i Savez građana Civis.

Riječ je o partijama koje imaju po jednog poslanika, a konstituenti su koalicija predvođenih DF-om i URA.

Presjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da je sastavni dio neustavnog postupanja činjenica da se predsjednik pozvao na potrebu da poslanici podnesu 41 potpis, a Ustav Crne Gore, kako kaže, ne poznaje takvu kategoriju.

Naglaisli su da nepozivanjem Demosa na razgovor Đukanović nije pozvao Miodraga Lekića iz te partije, koji je bio predlog parlamentarne većine za novog mandatara.

Podsjetimo, Lekić je za mandatara predložen bez potpisa 41. poslanika u zakonskom roku.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments