HomeFokusPredizborna politička obećanja: Od zimnice do vječnosti

Predizborna politička obećanja: Od zimnice do vječnosti

Umjesto prebrojavanja po nacionalnoj osnovi i odbrane države od neprijatelja i izdajnika, partije se utrkuju ko će da obeća veću platu, penziju ili socijalu, a nude i kreativne programe za rješavanje stambenih pitanja i sniženje poreza, ali i investicije u milijardama eura. I sve to uz dobar roštilj.

Još nedjelju dana ostalo je do održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima će se za podršku građana boriti 15 lista, a kampanja je i dalje veoma tiha, skoro dosadna, bez prepoznatljivih varnica i uvreda, karakterističnih za skoro sve izbore u Crnoj Gori.

Iako sve izgleda tiho, od ovog izlaska građana na birališta očekuje se mnogo, a mnogo je i obećano.

Politikolog Vladimir Pavićević neuobičajenu mirnu predizbornu kampanju objašnjava činjenicom da Milo Đukanović praktično više nije na političkoj sceni.

– To što je kampanja uoči izbora 11. juna ovako tiha i kratka vezujem za novo, postđukanovićevsko doba crnogorske politike, u kojem nema tenzija. Đukanović je stalno proizvodio tenzije i u njegovo vrijeme bili smo navikli da su izbori pitanje života i smrti. Sada, kada je prošlo njegovo, imamo novu sliku i izbore kao dio redovnih procesa u demokratskom društvu, kada građani treba da biraju svoje predstavnike u redovnoj, demokratskoj atmosferi – kazao je Pavićević za „Dan“.

I naš sagovornik konstatuje da su obećanja takmaca u izbornoj trci velika. A prethodnih dana zaista smo ih mnogo čuli, od onih najjednostavnijih, kao što je vraćanje zimnice i toplog obroka, pa do onih najkomplikovanijih, kao što su povećanja plata i penzija – bez konkretnog objašnjenja kako. Čak smo čuli i obećanja da će se država ozbiljno baviti dugovječnošću građana. I sve to uz dobar roštilj, poput onog koji je Pokret za promjene besplatno dijelio građanima Bijelog Polja.

– Kada je riječ o velikim obećanjima, vidimo da su ključne poruke u ovoj kampanji usmjerene ka ekonomskim, finansijskim i socijalnim pitanjima. I kao da gledamo takmičenje ko će biti glasniji u davanju što krupnijih obećanja. Mnogo toga je nerealno, ali svakako treba da se promišlja kako da se povećava standard građana. Ako ne znanjem i umijećem, u ovim uslovima će boljem životu da vodi inercija – ističe Pavićević.

Knežević vraća regres

Predsjednik DNP-a Milan Knežević na predizbornim skupovima govori i o ekonomskim mjerama koje nudi koalicija koju predvodi.

– Vratićemo zimnice, tople obroke i regrese. Svaki radnik će na kraju godine dobiti 225 eura za zimnicu i 225 eura za regres. Usklađivaćemo penzije sa platama, uz rast neto zarade, i to će značiti povećanje za 20 odsto. Svi oni koji su u ovom trenutku prešli 61 godinu života a nemaju dovoljno godina radnog staža, kada napune 67 godina uvešćemo im doživotnu staračku naknadu u iznosu od polovine minimalne penzije. I to je vrlo realno kroz preraspodjelu sredstava iz Fonda rada i Fonda PIO i ukupno bi Crnu Goru moglo da košta sedam miliona eura na godišnjem nivou – objasnio je Knežević.

Stranke nude i kreativne programe za rješavanje stambenih pitanja i sniženje poreza, ali i investicije koje se mjere milijardama eura.

Evropa sad nudi novi program „Evropa sad 2“, koji podrazumijeva minimalne plate od 700 eura i minimalne penzije od 450 eura, a prosječne zarade od 1000 eura.

I poznati crnogorski novinar Predrag Zečević konstatuje da se političke stranke u ovoj kampanji, umjesto prebrojavanja po nacionalnoj osnovi i odbrane države od spoljnjeg neprijatelja i izdajnika, utrkuju ko će da obeća veću platu, penziju ili socijalna davanja.

– Rad Dejvida Karda za koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2021. godine pokazao je da je moguće drastično podići minimalac a da ekonomija ne strada. I upravo je to bila naučna osnova za program „Evropa sad 1“, koji je uspio. Međutim, nosilac liste Evrope sad Milojko Spajić još nije otkrio detalje programa „Evropa sad 2“, pa mnogi analitičari smatraju da to nije realno i da je u pitanju politički marketing – kaže Zečević.

Spajić: Želimo da nam građani dugo žive

Crna Gora će postati prva zemlja koja će se baviti dugovječnošću svog stanovništva kroz inovativne zakonske okvire, poručio je u kampanji jedan od lidera Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Prema njegovim riječima, pored biotehnologije, medicine i IT blokčejna, Crna Gora će na mnogim poljima pobijediti i biti pionir.

– Želimo da naši građani žive duže, ali i ispunjenije i srećnije, ovdje i nigdje drugo, i to je pravi cilj programa „Evropa sad 2“ – rekao je Spajić.

Koalicija oko DPS-a, za razliku od ranijih kampanja baziranih na identitetskoj priči, sada nudi ekonomski program koji podrazumijeva snižavanje PDV-a na devet odsto, velike investicije i socijalne penzije.

Zahvaljujući rekordnim rezultatima na polju ekonomije i beskompromisnoj borbi protiv mafije, vlada Dritana Abazovića je u posljednjih nekoliko mjeseci drastično popravila rejting i popularnija je od svih vlada DPS-a od 2012. godine.

Iako iza sebe ima odlične rezultate, koalicija okupljena oko GP URA i DemokratA ne obećava brda i doline. Ponudili su nastavak dosadašnjih aktivnosti i projekat „Stan za sve“, koji je dobro osmišljen i održiv.

– Veliko prijatno iznenađenje je ekonomska ponuda koalicije DNP – NSD – Radnička partija. Oni su ponudili povratak radničkih prava i naknada iz vremena bivše Jugoslavije (topli obrok, prevoz, zimnica i regres) koji nijesu formalno ukinuti, ali jesu praktično – ocijenio je Zečević.

SourceDan
POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments