HomeGlavne vijestiPočela gradnja crkve i Gimnazije Sveti sava, Mitropolit Joanikije: Molitva ne smeta...

Počela gradnja crkve i Gimnazije Sveti sava, Mitropolit Joanikije: Molitva ne smeta nauci, nego je pospješuje i nadahnjuje

Na praznik Svetoga Marka, tradicionalnu gradsku slavu Podgorice, obavljen je čin blagosiljanja radova na izgradnji crkve i Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” na Starom aerodromu. Mitropilit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da će se potvrditi da “molitva ne smeta nauci nego da je čak pospješuje i nadahnjuje”.

Kazao je da su se danas okupili na temeljima budućega hrama Svetoga Savet i Pravoslavne Gimnazije Svetoga Save u Podgorici.

“Vrijeme je da crkva opet, kao što je i ranije to činila, da sve od sebe za školu”, poručio je Joanikije.

Crkva je, kaže, za većinu prvih škola u Crnoj Gori koje su se počinjale osnivati od vladike Rada, preko knjaza Danila a kasnije se napravio cio sistem školstva.

“Sve su te škole počele negdje uz crkvu. U svim školama se predavala pravoslavna vjeronauka, srpska istorija i srpski jezik. I MCP, naše sveštenstvo, vjerujući narod, samo nastavljamo ono što su naši preci započeli”, kazao je Jonakije.

Riješili su, rekao je on, da osnuju gimnaziju koja će uključivati sve predmete koji se izučavaju u ostalim gimnazijama, ali će, ističe Joanikije, imati pravo da dodaju i određene časove koje će imati vjerski karakter.

“Pa će se u njoj učiti pravoslavna vjeronauka i crkveno pojanje i još drugi predmeti koliko nam to zakon bude dopuštao i Ustav Crne Gore.  I potvrdićemo da molitva ne smeta nauci nego da je čak pospješuje i nadahnjuje a to nam potvrđuju najveći umovi iz istorije nauke – Isak Njutn, Emanuel Kant, i naš Nikola Tesla, Mihailo Pupin i mnogi drugi. Njima vjera nije zasmetala da se bave naukom, nego možemo reći da je upravo vjera njih motivisala da izučavaju tajne božje koje gospod ugradio u ovaj svijet, pa im je dao bog da otkriju mnogo toga više nego ostalo”, ocijenio je Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na tragediju koja se dogodila u begradskoj OŠ “Vladislav Ribnik”, te kazao da ovaj zločin još više boli jer se dogodio u školi.

“Tamo gdje se djeca uče naukama, ali i gdje se njihovo srce oplemenjuje vjerom, čestitošću, dobrotom, problema će biti mnogo manje i skoro nikako”, rekao je Joanikije.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments