HomeFokusDio većine razmatra donošenje akta o poništenju Đukanovićevog ukaza

Dio većine razmatra donošenje akta o poništenju Đukanovićevog ukaza

U slučaju dogovora, izbore bi raspisao novi predsjednik države Jakov Milatović, ali bi oni bili odgođeni bar za 60 dana. Još nije izvjesno da će svi poslanici većine podržati akt

Kolegijum predsjednice Skupštine razmatraće naredne sedmice opciju dijela parlamentarne većine o donošenju akta kojim bi se poništio ukaz odlazećeg predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta.

Ako bude postignut dogovor na Kolegijumu, akt će biti upućen plenumu na izjašnjenje. Nakon što bi takav akt Skupština eventualno usvojila, ne bi važila ni odluka o raspisivanju izbora za 11. jun, pa bi izbore raspisao novi predsjednik Jakov Milatović koji na dužnost stupa 21. maja.

Prema informacijama „Vijesti“, još nije izvjesno da će svi poslanici postavgustovske većine podržati takav akt, jer neki žele na izbore 11. juna.

Izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) i pravnica Ines Mrdović kaže da je i najvećem pravnom laiku u zemlji jasno da o tome treba da se izjasni sudska vlast, a ne raspuštena Skupština.

„Novu dimenziju uzurpacije od parlamentarne većine vidimo sada u sve češćim pozivima i pronalaženju nekakvih izgovora (i/ili poturanju spinova) da datum vanrednih parlamentarnih izbora treba odložiti, dok je najnoviji ‘momenat’ da Skupština, koja je raspuštena, poništi ukaz, iako je i najvećem pravnom laiku u zemlji jasno da o tome treba da se izjasni sudska vlast, a ne da zakonodavni dom preuzima neustavno nadležnost sudskih vlasti. I pravno i politički, a kolokvijalno, najednostavnije se može reći – da nije žalosno, bilo bi smiješno“, ocijenila je Mrdović.

Đukanović je ukaz o raspuštanju parlamenta donio 16. marta, nakon neuspjelih pregovora većine o formiranju Vlade Miodraga Lekića, a sljedećeg dana je raspisao izbore za 11. jun.

Partije većine su više puta ponovile da je Đukanovićev ukaz od 16. marta neustavan, zbog čega su Ustavnom sudu uputili inicijativu za ocjenu ustavnosti. Međutim, u Ustavnom sudu nije postojala većina za donošenje odluke.

SourceVijesti
POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments