Istraživanje naučnika iz Švedske i Norveške potvrdilo je da svakodnevno konzumiranje orašastih plodova može da bude dobro za srce.
Konzumacija jedne šake ili oko 30 grama orašastih plodova dnevno povezana je s nižim nivoima holesterola i manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, oni navode i da redovna konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara za četvrtinu.
Međutim, ističu da malo ljudi pojede ovu količinu orašastih plodova dnevno.
Istraživači su pregledali 60 studija, koje su uključivale 1,9 miliona učesnika, kako bi utvrdili postoji li veza između konzumacije orašastih plodova i rizika od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Rezultati pokazuju da su ljudi koji su imali visoku konzumaciju orašastih plodova, od oko 30 grama dnevno, imali 19 odsto manju vjerovatnoću da će oboljeti od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manju vjerovatnoću da će umrijeti od njih u poređenju s onima koji su jeli manje količine te namirnice.
„Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imaćete 20 do 25 odsto manji rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti“, kazao je Erik Arnesen, jedan od autora studije.
Oni koji svakodnevno unose orašaste plodove imali su 18 odsto manju vjerovatnoću da će patiti od bolesti srca i 25 odsto manju vjerovatnoću da će umrijeti od njih.