HomeFokusEU predlaže da minimalna starosna granica za vožnju bude 17 godina

EU predlaže da minimalna starosna granica za vožnju bude 17 godina

Evropska unija predložila je novi zakon koji se odnosi na saobraćaj i kojim se uvodi digitalna vozačka dozvola na nivou cele Unije, ali i smanjenje starosne granice za dobijnje vozačke dozvole na 17 godina.

Novim zakonom osobe stare 17 godina, koje dobiju vozačku dozvolu, moći će da voze samo u pratnji punoletne osobe koja takođe ima vozačku dozvolu, piše Tajms of Malta.

Kako se navodi, glavni cilj novog zakona je suzbijanje saobraćajnih prekršaja širom Evrope i uvođenje digitalne vozačke dozvole koja bi važila u celom bloku.

Zakonom se takođe predlaže da se svi novi vozači podvrgnu dvogodišnjem probnom roku, uz pristup nulte tolerancije na vožnju u alkoholisanom stanju.

Evropska komisija saopštila je da je više od 20.000 ljudi poginulo prošle godine u saobraćajnim incidentima na putevima Evropske unije.

Nova pravila će organima za sprovođenje zakona omogućiti pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola, za koje je Komisija rekla da će pomoći u identifikaciji prekršilaca i osigurati da plate svoje kazne.

Više od 40 odsto prekršaja u prekograničnom saobraćaju ostaje nekažnjeno, rekla je komesarka EU za saobraćaj Adina Valean na konferenciji za novinare u Briselu.

„Predlog se bavi unapređenjem prekogranične saradnje. Oni koji voze opasno ne smeju da se izvuku“, dodala je ona.

Prema novim pravilima, ako neko lice bude diskvalifikovano za vožnju u jednoj zemlji, biće diskvalifikovano za vožnju širom EU.

Novu digitalnu vozačku dozvolu priznale bi sve zemlje članice i bila bi „prva u svetu“, navodi se u saopštenju Evropske komisije i dodaje da će zemlje članice i dalje imati pravo da izdaju dozvole svojim građanima.

Sourceeuronews
POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments