HomeFokusDamjanović: Tužilaštvo da ispita Spajićev fiktivni prenos novca

Damjanović: Tužilaštvo da ispita Spajićev fiktivni prenos novca

Ministar finansija Aleksandar Damjanović tražio je od Vlade da se tužilaštvu proslijedi dokumentacija o kompletnom procesu emitovanja emisija obveznica sa praćenjem toka novca na domaćem i stranom tržištu s ciljem da saznaju kome i na koji način je odobren diskont (popust) od 3,51 milion eura u vrijeme rada bivšeg ministra Milojka Spajića koji otvara mogućnost zloupotrebe i nezakonitog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonitih dobiti.

On je na sjednici Vlade kazao je da je bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020. godine napravio rješenje da se izvrši uplata od 3, 51 miliona, a Centralna banka je saopštila da taj novac iz Državnog trezora nikad nije stigao na njen obračunski račun.

Damjanović je tražio da Vlada usvoji informaciju o realizovanoj misiji obveznica koje su emitovane na međunarodnom tržištu i da zaduži Ministarstvo finansija da u ime vlade, imajući u vidu sadržaj informacija cjelokupnu dokumentaciju proslijedi nadležnom državnom Tužilaštvu.

Smatra da je važno da se sve na pravni način zaokruži.

“Ne prejudiciram ničiju odgovornost. Samo se nadam da ćemo dobiti informaciju na koji način su obveznice emitovane i kome je odobren popust od 3,57 miliona eura”, kazao je Damjanović.

Abazović je kazao da nije u pitanju politička odluka, već da Vlada brine o svojim sredstvima.

“Ovdje je navodno bio nalog prema CBCG da se izvrši uplata od 3, 51 miliona, a Centralna banka je utvrdila da se to nikada nije desilo. Mislim da je to najvažniji podatak”, kazao je Abazović.


“Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020.godine napravio rješenje koje je fiktivno sprovedeno kroz Državni trezor, a kojim je obuhvaćen novac u iznosu od 3,51 miliona eura koji se odnosi na troškove u vezi emisije državnih obveznice iz te godine i koji je navodno prenešen na obračunski račun Centralne banke Crne Gore (CBCG).Ovaj novac se, kako je objasnio, odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije eurobveznica – popusti za kupovinu obveznica, bankarske naknade, troškovi vezani za ugovaranje obveznice”, naveo je Damjanović.

Damjanović je detaljno opisao do kojih su podataka došli.

„U decembru 2020. godine se Vlada zadužila 750 miliona eura emisijom obveznica na međunarodom tržištu suprotno Zakonu o budžetu jer je prekoračen iznos kreditnog zaduženja planiran članom 1 i članom 14 i nije bilo ovlašćenja za potpisivanje u pogledu iznosa novca i potrebe zaduživanja shodno članu 13 Zakona o budžetu. Članom 14 je propisano da su nedostajuća sredstva 878 miliona i da će se ona koristiti iz depozita u iznosu od 540 miliona, dok će se preostalih 338 miliona obezbijediti kroz kreditno zaduženja na međunarodnnom i domaćem tržištu. Važno je napomenuti da je zaduženje bilo nakon objavljenog prospekta o emisiji obveznica i pored ograničenja u gorecitiranim zakonskim rješenjima i bez objavljivanja odluke o kreditnom zaduženju“, rekao je Damjanović.

On je naveo i da je angažovanje pravnih lica izvršeno suprotno zakonu o javnim nabavkama.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments