HomeFokusMedojević: Biranje kadrova u policiji koji su lojalni svakoj vlasti nanosi štetu...

Medojević: Biranje kadrova u policiji koji su lojalni svakoj vlasti nanosi štetu građanima i društvu

"Jednostavno, policija, ANB, SDT i SPO nijesu  u stanju da uhapse nikoga iza koga stoji izvršna vlast. To je nasledjena kultura poltronstva i poslušništva prema svim vlastima i tu nema popravki".

EFIKASNOST NA NULI!! MAFIJA JAČA OD DRŽAVE!!

Najnoviji događaji na Cetinju upozoravaju na hitnu potrebu za reorganizacijom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije (UP), te pronalaženje rukovodećih kadrova na svim nivoima koji su kredibilni, apolitični i pošteni. Iako u MUP-u i UP-u postoji značajan broj poštenih i profesionalnih službenika, oni ne mogu doći do izražaja zbog dnevno-političkih igara i postavljanja poslušnih kadrova bez obzira na njihove profesionalne reference ili kapacitete.

MUP, na čelu sa Šaranovićem i Bogdanovićem, pompezno najavljuje provjeru stila života službenika UP, a provjeru stila života je mogla da radi unutrašnja kontrola MUP-a, a nije bilo neophodno otvarati novo Odjeljenje koje već par godina nema rezultata. Provjera stila života policijskih službenika kao koncept, predstavlja „prodaju magle“, ideju bivšeg državnog sekretara Miljanića, koju sada nastavljaju Šaranović i Bogdanović. 

Demokrate , jednostavmo nijesu ni pokušali da iz sektora bezbjednosti odstrane plaćenike narko i duvanskih kartela i vojnike DPS. Službe su nepopravljivo izbušene, na svim rukovodećim pozicijama od strane starog režima, ali i od kartela. Operativne informacije cure prema vrhu DPS i kartela. Profesionalno povjerenje izmedju ključnih operativaca je poremećeno. SPO i SDT povremenim hapšenjima operativaca iz službi samo unosi haos , jer se selektivno izbjegavaju najprljaviji vojnici bivšeg mafijaškog režima.

DPS ima punu kontrolu u istragama i čim se bilo koji krak priblizi Đukanovićima i ključnim ljudima DPS, aktiviraju se spavači u UP, ANB, tužilaštvu i sudovima i istrage staju na pola. 

Hapšenje dva direktora UP Veljović dr Veselina i Slavka Stojanovića je najbolji primjer manjkavih istraga UP i SPO. Zašto istragom nije ovuhvaćen i Duško Marković za koje postoje operativni podaci da je na čelu Mojkovačkog klana, a Stojanović u svom priznanju krivice da ga je pritiskao “neko odozgo”. Ko u institucionalnom, pa i kriminalnom smislu može biti iznad direktora policije. Samo Ministar i Premijer. I eventualno Predsjednik DPS.

Kad je policija zaustavila taj kamion sa cigaretama, postupila je po pravilima službe, policajac koji je zaustavio kamion sa cigaretama je napravio službenu zabilješku i obavjestio dežurnog starješinu koji je obavjestio tužilaštvo. Tužilac je izašao na lice mjesta, izdao odredjene naredbe i nastavio sa procesuiranjem osumnjičenih za krivično djelo. Odjednom je neko sa vrha policije, prekinuo akciju, vozač je pušten i kamion je nastavio put. Najvjerovatnije da je neposredni uticaj na Stojanovića da obustavi postupak izvršio ili Ministar ili Premijer. SDT nije nastavio istragu ko su ti koji su Stojanoviću rekli da obustavi postupak i pusti cigarete?!!

Biranje kadrova koji su bili lojalni DPS-u, a sada su lojalni novoj većini, nanosi štetu građanima i društvu jer se radi o osobama s niskim moralnim kvalitetama i slabim profesionalnim referencama. Uvođenje poligrafskog testiranja za najsloženije poslove i zadatke predstavlja važan preduslov za izbor kadrova koji nemaju povezanost s kriminalom i korupcijom, pod uslovom da posjeduju odgovarajuće profesionalne kvalifikacije. Uvjeren sam da policija ima kvalitetne i poštene službenike kojima treba dati priliku da rade svoj posao u skladu sa zakonom i savješću. Ali te kad se iz policije i ANB uklone vojnici kartela i poslusnici DPS mafije.

Primjer hapšenja Rada Dabetića i izbor tajminga za realizaciju tog predmeta nekoliko dana prije izbora ukazuje na jeftino tužilačko-policijsko pokazivanje lojalnosti novoj većini. Pitanje koje se postavlja je: da li se moglo sačekati nekoliko dana i završetak lokalnih izbora, ili je hapšenje bilo neophodno sprovesti u ovom trenutku zbog unaprijed pripremljene konferencije za medije? 

Da bi se ovakve anomalije ispravile, potrebno je depolitizovati policiju, jer nova većina nastavlja s praksama koje je ranije sprovodio DPS. Na konferenciji za novinare prepoznati su kadrovi lojalni DPS-u, od kojih su neki ranije pravili izborne spiskove, popisivali kolege i ocjenjivali ih negativno ko nije glasač DPS vlasti.

Glavni nosioci borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalni policijski odjel (SPO), a postavlja se pitanje: zašto SDT i SPO nisu preuzeli istragu ubistva Lješkovića na Cetinju, kao i ranijih ubistava u kojima su stradali ili ranjeni pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, ako je to njihova zakonska nadležnost? Da li bi preuzimanje i rasvjetljavanje ovih slučajeva, kao i gonjenje izvršilaca i nalogodavaca, poslalo snažnu poruku pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa da ne mogu djelovati nekažnjeno, a građanima pružilo veći osjećaj sigurnosti?

Zasto SDT nije preuzeo istragu povodom nestanka materijalnih dokaza iz depoa Viseg suda?? Šta je organizovani kriminal, ako nije to. Sa elementima napada na ustavni poredak države!!! 

Svjesni smo da je lakše podizati optužnice na osnovu komunikacija putem Sky ECC aplikacije, bez dodatnih dokaza, što će u sudovima nereformisanog pravosudja ( koje je i dalje domintano pod kontrolom Vesne Medenice tj narko i duvanskih kartela i DPS) vjerovatno rezultirati oslobađajućim presudama, ukoliko SAD ne bude tražila izručenja narkobosova ) nego rasvjetljavati najteža krivična djela koja preduzimaju organizovane kriminalne grupe. 

Do sada su jedini predmeti koje je SDT obradilo bez oslanjanja na Sky ECC bili slučaj šverca cigareta u vezi s Radom Miloševićem, koji još uvijek nema optužnicu, i slučaj bivše direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović. Zabrinjava činjenica da predmeti vezani za velike finansijske malverzacije iz proteklih 30 godina, u kojima su umiješani bivši funkcioneri DPS-a, i dalje stoje u fiokama SDT-a i čekaju na realizaciju.

Uhapšen je čovjek sa liste Jelene Borovinic Bojovic, a nijesu hapsili Milojka Spajića za teška krivična  djela po prijavama koje se kisjele u SDT. Nijesu hapsili nikoga ko je uzimao milione za davanje azila ruskim kriminalcima. Nijesu uhapsili Odovića koji je licno uzimao reket od investitora da bi im dao dozvole. Nijesu uhapsili nikoga za sverc cigareta iz maja 2021, kupovinu trajekata po naduvanim cijenama, za prodaju uglja preko povezanih paravan firmi, za kupovinu željezare bez procjene i studije opravdanosti.

Jednostavno, policija, ANB, SDT i SPO nijesu  u stanju da uhapse nikoga iza koga stoji izvršna vlast. To je nasledjena kultura poltronstva i poslušništva prema svim vlastima i tu nema popravki.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments