HomePolitikaSNP spreman na kompromis; SDP i SD će podržati novu vladu u...

SNP spreman na kompromis; SDP i SD će podržati novu vladu u zamjenu za mjesto predsjednika Skupštini

Socijalistička narodna partija ostaje pri stavu da Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate ne mogu biti dio manjinske vlade, ali se neće protiviti da ove dvije partije dobiju značajne funkcije u Skupštini Crne Gore, pa i mjesto predsjednika parlamenta, saznaje „Dan“ iz više izvora iz partija potpisnica Memoranduma o saradnji.

Iako se situacija mijenja iz dana u dan, sada je sasvim izvjesno da su pregovori o vladi Dritana Abazovića sasvim pri kraju i čeka se samo da se postigne dogovor ko će biti predsjednik Skupštine, odnosno da li će to prihvatiti lider SDP-a Raško Konjević. Prema posljednjim informacijama, Konjević je vrlo blizu mjestu predsjednika parlamenta.

Da je do dogovora na neki način došlo potvrdio je juče i potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović, koji je rekao da je njegova partija spremna za određene ustupke kad je u pitanju manjinska vlada jer svaki dan nefunkcionisanja Vlade šteti građanima.

On je u izjavi za Radio Crne Gore podsjetio da se posljednjih dana pojavila opcija da u Vladu uđu SDP i SD.

– Ostavljena je mogućnost da se ovih dana razgovara o tome da, ako ne i jedna i druga, barem jedna od tih partija, posebno SDP, budu sastavni dio te vlade. Mi smo o toj mogućnosti dali svoje mišljenje. Ostajemo pri tome, s tim što smo otvoreni za razgovor i nalaženje nekih mogućnosti – rekao je Ivanović, prenosi portal RTCG.

Kako je dodao, svjesni činjenice da je najveći gubitak za Crnu Goru da Vlade ne bude i da ne radi punim kapacitetom, spremni su za određene ustupke ako to zavisi od SNP-a.

– Sad niti imam dogovoreno u partiji, niti imam ovlašćenje da kažem koja je varijanta u igri. Nećemo tražiti mišljenje DPS-a po svaku cijenu. Spremni smo na neke ustupke. Koje? O tome nema definisanog stava partije. Brzo ćemo ga imati jer smo svjesni činjenice da je svaki dan kašnjenja Vlade šteta po građane – naveo je Ivanović.

„Dan“, međutim, saznaje da se radi o varijanti da najvjerovatnije SDP, kao partija koja je bila opoziciona i 30. avgusta 2020. godine, dobije mjesto predsjednika parlamenta.

I potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kaže da su pregovori o formiranju nove evropske vlade praktično pri kraju i da će ona će biti izglasana do 15. aprila. On je rekao da očekuje da mandatar Dritan Abazović početkom sljedeće sedmice obavijesti Skupštinu da je spreman da izloži ekspoze i javnosti predstavi sastav nove vlade.

Konatar: Očekujem da SNP prihvati predlog mandatara
Konatar je podsjetio da je i iz SNP-a poručeno da je svaki dan trajanja tehničke vlade na štetu građana i države. On očekuje da će SNP biti spreman da prihvati predlog mandatara.

– Naravno, poštujući dogovorene programske prioritete, koji jesu prihvatljivi SNP-u, i naravno poštujući onaj dio dogovora koji se odnosi na resore u Vladi koje će pokrivati kolege iz SNP-a – naveo je Konatar.

Prema njegovim riječima, bilo čije „zakucavanje“ pozicija nije dobro.

– Mi se moramo dogovarati. Vidjećemo ko će sve biti u Vladi, da li će biti i SD i SDP, ili jedna od te dvije partije. U svakom slučaju, svi moramo pomalo popustiti da bi dobili građani i Crna Gora – rekao je Konatar.

– Pregovori su praktično privedeni kraju, imamo zaokružen set programskih prioriteta i djelovanja Vlade. Očekujem da do kraja ove sedmice imamo i definitivnu sliku ko će biti u Vladi – kazao je Konatar u intervjuu za agenciju MINA.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar kaže da će nova evropska vlada biti izglasana do 15. aprila
Upitan koliko je realno da u novoj vladi budu i predstavnici SNP i predstavnici SDP-a i SD, on je rekao da odgovor na to pitanje nameće sama situacija i potreba da Crna Gora krene naprijed.

– Mi smo i rekli da je jedan od motiva zašto smo krenuli u projekat nove, 43. vlade taj da pomirimo Crnu Goru i da država konačno krene naprijed, jer smo došli u fazu blokade našeg evropskog puta – naveo je Konatar.

Kako je dodao, deblokiranje tog procesa podrazumijeva i izglasavanje funkcija u pravosuđu koje se biraju u Skupštini. On je podsjetio da će Ustavni sud biti u blokadi ukoliko u oktobru ne budu izabrane sudije tog suda.

– Takođe, potrebno je izabrati vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu i popuniti sastav Sudskog savjeta. Sve to nameće da svi moraju da krenu da grade mostove saradnje. Ako stavimo ispred sebe ne ono što je partijski interes URA, SNP-a, SD ili SDP-a, već interes građana i Crne Gore, a to je da bude naredna članica Evropske unije (EU), onda ćemo svi imati obavezu da te mostove pomirenja i saradnje gradimo – istakao je Konatar.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments