HomeSvijetIzrael: Netanjahu proglasio ratno stanje, desetine poginulih

Izrael: Netanjahu proglasio ratno stanje, desetine poginulih

Izraelski mediji navode da su poginule najmanje 22 osobe. Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da je ranjeno 545 ljudi.

NAPAD HAMASA

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se rano jutros u južnim i centralnim djelovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Desetine naoružanih ljudi iz islamističke militantne grupe Hamas je ušlo u južni Izrael u iznenadnom napadu. Izraelski mediji navode da su poginule najmanje 22 osobe. Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da je ranjeno 545 ljudi.

Izraelske hitne službe saopštile su da su najmanje 22 osobe izgubile život u napadu Hamasa, prenosi Rojters pozivajući se na izraelski kanal N12.

Palestinski Hamas objavio je snimak na kojem se vidi kako članovi te islamske ekstremističke organizacije odvode izraelske vojnike tokom jutrošnjeg napada na vojnu bazu na granici sa pojasom Gaze.

Na drugim snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se navodno izraelski civili koji se odvode kao taoci.

Hamas je na društvenim mrežama objavio i snimke napada na izraelske snage.

Abas: Palestinski narod ima pravo da se brani

Predsjednik Palestine Mahmud Abas povodom današnjeg napada Hamasa na Izrael rekao je da „palestinski narod ima pravo da se brani“.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas povodom današnjeg napada Hamasa na Izrael rekao je da ‘palestinski narod ima pravo da se brani’.

Netanjahu: Hamas će platiti cijenu koju nikada do sada nije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je nakon raketnih napada Hamasa i inflitriranja njegovih pripadnika, da je Izrael u ratu.

„Mi smo u ratu, ovo nije vojna operacija. Jutros je Hamas izveo smrtonosni, iznenadni napad na Izrael i naše građane. Dao sam instrukcije da se najpre očiste sela gdje su upali, to je sada u toku. Takođe sam naredio mobilizaciju rezervista kako bi se svom snagom odgovorilo neprijatelju. Hamas će platiti cijenu koju nikada do sada nije. U međuvremenu pozivam sve građane da se striktno pridržavaju instrukcija vojske jer smo u ratu, pobijedićemo“, poručio je Netanjahu u obraćanju naciji.

Velika Britanija osudila napad Hamasa

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da ta zemlja osuđuje napad Hamasa na Izrael, prenosi Rojters.

„Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje strašne napade Hamasa na izraelske civile. Britanija će uvek podržavati pravo Izraela da se brani“, naveo je Kleverli u objavi na društvenim mrežama.

Borelj: Terorizam i nasilje ništa ne rešavaju

Evropska unija sa velikom zabrinutošću prati vesti koje dolaze iz Izraela i nedvosmisleno osuđuje napade Hamasa, saopštio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

„Ovo užasno nasilje mora odmah prestati. Terorizam i nasilje ništa ne rešavaju. EU izražava solidarnost sa Izraelom u ovim teškim trenucima“, napisao je Borelj na Tviteru.

Lider Hamasa: Ovo je dan najveće borbe i posljednji dan okupacije

 Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

„Ovo je dan najveće borbe i posljednji dan okupacije“, rekao je Deif.

Dodao je da je lansirano 5.000 raketa.

„Neće biti primirja dok (izraelska) agresija i opsada ne prestanu. Nećemo prihvatiti bilo kakva prelazna rješenja“, poručio je komandant Hamasa.

Vojska Izraela: „Gvozdeni mačevi“ odgovor na Hamasov napad

Oružane snage Izraela saopštile su da su pokrenule operaciju „Gvozdeni mačevi“ kao odgovor na Hamasov napad.

Portparol vojske saopštio je da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od jutros, a da se izraelske snage na najmanje sedam lokacija bore sa pripadnicima Hamasa.

Izraelska vojska očekuje da se pozivu koji je upućen rezervistima odazove na desetine hiljada vojnika.

„Izrael će pobijediti“

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je teroristička grupa Hamas napravila „ozbiljnu grešku“ kada je pokrenula iznenadni napad na Izrael raketnim napadima i infiltrirajući se u gradove na granici sa pojasom Gaze.

„Hamas je jutros napravio tešku grešku i započeo rat protiv Države Izrael. Izraelski vojnici se bore protiv neprijatelja na svim mjestima infiltracije. Izrael će pobijediti u ovom ratu“, naveo je Galant. 

Centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom više od tri i po sata zbog neprekidnog i širokog napada iz Gaze, a vjeruje se da je najmanje pet osoba poginulo i najmanje 100 osoba ranjeno, prenosi „Tajms of Izrael“.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments