HomeSvijetATENTAT U KITU: Kandidat za predsjednika u Ekvadoru ubijen na predizbornom skupu

ATENTAT U KITU: Kandidat za predsjednika u Ekvadoru ubijen na predizbornom skupu

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

Fernando Vilavisensio, kandidat za predsjednika Ekvadora, ubijen je na predizbornom skupu u Kitu, saopštio je predsjednik zemlje Giljermo Laso.

Napadač je ubijen nakon razmjene vatre sa policijom koja je obezbjeđivala skup, prenosi Rojters.

„Uvjeravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno“, poručio je predsjednik Giljermo Laso.

Dodao je da je organizovani kriminal u zemlji poprilično rasprostranjen, ali da će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom.

Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju masu ljudi na predizbornom skupu kako se kriju zbog pucnjave.

Vilavisensio je bio jedan od najjačih kritičara bivšeg ekvadorskog predsjednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora zbog klevete Koree.

Kasnije je dobio politički azil u Peruu.

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

U svom poslednjem govoru, prije nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskorijeniti korupciju i zatvoriti „lopove“ u zemlji.

Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri prijetnje smrću prije pucnjave, koje je prijavio vlastima.

„Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne smije da dovede do smrti jednog člana društva“, poručio je Zukilanda.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsjedničkim kandidatima.

Izbori u Ekvadoru su zakazani za 20. avgust.

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments