HomeGlavne vijestiZa pet mjeseci na vladin avion otišle 142.000 eura

Za pet mjeseci na vladin avion otišle 142.000 eura

Vladinim službenim avionom od početka godine najviše se vozio odlazeći premijer Dritan Abazović i to deset puta, dok su ukupni troškovi korišćenja ove letjelice za pet mjeseci godine bili preko 142.000 eura. To se zaključuje iz odgovara dostavljenih „Danu“ iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

– Tokom 2023. godine avion su koristili Milo Đukanović (bivši predsjednik Crne Gore) i to 4 puta, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović – 9 puta, Dritan Abazović – 10 puta i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović – 2 puta. Troškovi korišćenja aviona (gorivo, navigacija, preleti, handling, etc) za period januar-maj ove godine iznose 142.058,88 eura, kazali su nam iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Pojašnjavaju da shodno Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, vladin avion za službene potrebe, bez naknade, koriste predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade.
– Ukoliko više lica u istom periodu zatraže vladin avion, postoji dugogodišnja praksa u avio-servisu da se prednost određuje na osnovu datuma prispijeća zahtjeva za korišćenje aviona, kao i daljine destinacije na koju se putuje, objašnjavaju u Vladi.

I po troškovima obezbjeđenja štićene ličnosti prošle godine prednjačio je Dritan Abazović. Po tom osnovu lani je iz državne kase isplaćen 78.907,41 euro, što je znatno više u poređenju sa sredstvima koja su po tom osnovu izdvojena za tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović.

Obezbjeđenje štićene ličnosti Mila Đukanovića lani je poreske obveznike koštalo 74.845,59, dok je za Danijelu Đurović izdvojeno znatno manje novca po tom osnovu, odnosno 34.605,93 eura.

Podsjetimo, odlazeći premijer Dritan Abazović trošio je u prethodnom periodu znatna sredstva za putovanja, tako je u decembru prošle godine Generalni sekretarijat Vlade zatražio od Ministarstva finansija dodatna sredstva, odnosno da se 37.600 eura preusmjere za potrebe Kabineta predsjednika Vlade u tehničkom mandatu. Od tog iznosa 10.000 eura je bilo planirano za službena putovanja.

Izvor: Dan

POVEZANI TEKSTOVI
- Advertisment -
Google search engine

pOPULARNO

Recent Comments